Vandaag viert Boudewijn de Groot zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd! Nederlands bekendste troubadour werd geboren op 20 mei 1944, in een gevaarlijke tijd en een gevaarlijke plek: een Japans interneringskamp in Batavia. Zijn moeder overlijdt in 1945. Boudewijn komt naar Nederland als hij twee jaar oud is en gaat wonen bij een tante in Haarlem. Boudewijn gaat later naar de filmacademie en in zijn laatste jaar maakt Lennaert Nijgh een korte film (Feestje Bouwen) waarin Boudewijn twee liedjes zingt. Tijdens een vertoning hoort Ed Lautenslager (NTS nieuwslezer) iets in hem en gaat lobbyen bij Philips.
Intussen wint Boudewijn de Groot een voorronde van de talentenjacht van Nieuwe Oogst. De eerste prijs in de finale gaat aan neus voorbij; die gaat naar een bandparodist: André van Duin. Maar: de naamsbekendheid van Boudewijn is een feit. In mei 1964 komt zijn eerste single ‘Strand’ uit. Twee jaar later volgt zijn debuutplaat: ‘Boudewijn de Groot’. Daarop staan twee singles, die Boudewijn samen met Lennaert Nijgh schrijft: ‘Een Meisje Van 16’ en ‘Welterusten Mijnheer de President’. Het werden twee van de grote hits in de Veronica Top Veertig, die Boudewijn de Groot op zijn naam heeft gebracht. Door de maatschappijkritische lading van een groot aantal nummers wordt Boudewijn niet geheel onterecht gezien als protestzanger.
In 1966 was de Groot ook nog voor een tijdje werkzaam als DJ bij datzelfde station op zee: Veronica. Hij werkte daar onder de naam Marcel Overstegen en kwam binnen bij de populaire radiozender als invaller via Tineke. Haar man was de bekende platenproducer Tony Vos, die verantwoordelijk was voor vele Nederpop hits zoals Cuby and the Blizzards en ook die van Boudewijn. Als Marcel presenteerde hij o.a. de jukebox en zelfs het jazzjournaal.
Zijn grootste hit wordt het door Jeroen Bosch geïnspireerde ‘Land van Maas en Waal’. Het wordt een nummer 1 hit en levert hem een gouden plaat op. Ook de B-kant zal uitgroeien tot een klassieker: ‘Testament’. Beide nummers zijn afkomstig van zijn album ‘Voor De Overlevenden’ dat eind 1966 werd uitgebracht. Alle nummers schreef Boudewijn samen met Lennaert Nijgh en Tony Vos, die de plaat produceerde. Het magische land ontspruit in zijn fantasie, nadat hij als kind is voorgelezen uit het van oorsprong Duitse Hatsji-Bratsji’s Toverballon, waarin de door de boze tovenaar ontvoerde Pietje in een ballon over dat Land van Maas en Waal zweeft.
Na ‘Onder ons’ en het psychedelische ‘Picknick’ volgt ‘Prikkebeen’, een andere hele grote hit van Boudewijn. Het was een duet met Elly Nieman, maar haar naam wordt op veel verzamelalbums niet vermeld, terwijl op de single haar naam wel prijkt. De tekst voor ’Prikkebeen’ was niet alleen geïnspireerd op het oude boek “Reizen en avonturen van mijnheer Prikkebeen” van de Groningse schrijver J.J.A. Goeverneur uit 1858, maar ook geïnspireerd vanwege een eerder gesprek over een zwerver waar Lennart Nijgh en Boudewijn de Groot ooit langs zijn gelopen.
De Groot vond in 1969 dat het tijd was voor een nieuwe stap in zijn carrière. Hij plande een serie afscheidsconcerten, met de beatband Names and Faces als begeleidingsband, en richtte een band op onder de naam The Tower, met de bedoeling daarmee Engelstalig materiaal op te nemen. ‘In your life’ kwam uit op single en werd een bescheiden hit. Het uitstapje naar het Engels duurde niet zo lang. In 1970 kwam hij weer met een Nederlandstalige single: ‘Nachtwacht’. Met ‘Jimmy’, afkomstig van het album ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’ had Boudewijn weer een top tien hit in handen.
Boudewijn de Groot wordt voor het album onderscheiden met een Edison en een Gouden Harp. De Groot & Nijgh schrijven ook het album ‘In De Uren Van De Middag’ van Rob de Nijs. Ook ‘Malle babbe’is een compositie van Boudewijn en Lennaert. Met Herman Pieter de Boer schrijft Boudewijn ook de hit ‘Anabel’ voor Hans de Booij. In 1991 acteert Boudewijn in de musical Tsjechov. Ook speelt hij mee in het toneelstuk Het Dagboek Van Anne Frank. (1995)
Een jaar later, in 1996 komt zijn album ‘Een nieuwe herfst’ uit, met o.a. ‘Een wonderkind van 50’ en ‘Avond’, de klassieker, die steevast genoteerd staat in de top 10 van de Top 2000, van NPO Radio 2. In totaal vergaarde Boudewijn intussen 16 gouden platen, 4 platina platen. Zijn meest recente plaat is ‘Even weg’ met The Dutch Eagles (2018).