Op 14 januari 1967 komt Boudewijn de Groot binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Het Land Van Maas En Waal’. Ook de B-kant zal uitgroeien tot een klassieker: ‘Testament’. Beide nummers zijn afkomstig van zijn album ‘Voor De Overlevenden’ dat eind 1966 werd uitgebracht. Alle nummers schreef Boudewijn samen met Lennaert Nijgh en Tony Vos, die de plaat produceerde. Het land bezongen door Boudewijn, is niet geboren tussen deze twee riviern. Het magische land ontspruit in zijn fantasie, nadat hij als kind is voorgelezen uit het van oorsprong Duitse Hatsji-Bratsji’s Toverballon, waarin de door de boze tovenaar ontvoerde Pietje in een ballon over dat Land van Maas en Waal zweeft.

Vlak voor de release, in 1966 was de Groot ook nog voor een tijdje werkzaam als DJ bij Veronica. Hij werkte onder de naam Marcel Overstegen. Hij kwam binnen bij de zender op zee als invaller via Tineke. Haar man was de bekende (en intussen overleden) platenproducer Tony Vos, die verantwoordelijk was voor vele Nederpop hits zoals Cuby and the Blizzards en ook die van Boudewijn. Als Marcel presenteerde hij o.a. de Jukebox en zelfs het jazzjournaal.

‘Het Land Van Maas En Waal’ wordt de grootste hit voor Boudewijn. Het op Jeroen Bosch geïnspireerde nummer stond drie weken op nummer 1 in Nederland en werd bekroond met goud en een Edison voor het album. Daarmee was de carnavaleske en psychedelisch getinte single vreemd genoeg de enige nummer 1 hit voor Boudewijn.  

 
Translate »
Share This