• Twitter
  • Facebook
Foto: Beeld en geluid, wiki

Op 9 september, maar dan in 1978, komt Boney M binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Rasputin’. Het nummer werd geschreven George Reyam, Fred Jay en Frank Farian.  Het is afkomstig van hun succesvolle album ‘Nightflight to Venus’. Op de B-kant stond ‘Painter man’, origineel een nummer van The Creation, die ook veel gedraaid werd op de Nederlandse radio.  Boney M bezong de levenswandel van Grigori Raspoetin (‘Ra ra Rasputin’). Daarvoor moeten we terug naar het Rusland van 1869..

In dat jaar werd Grigori Rasputin geboren. Na een bijna-doodervaring op jonge leeftijd besloot hij zijn leven aan God te wijden. Zo kwam hij uiteindelijk terecht als gebedsgenezer aan het hof van de tsaar. De tsaar en tsarina hadden naast meerdere dochters ook één zoon. Deze was echter nogal ziekelijk. Op een gegeven moment boekte Raspoetin hele goede resultaten bij de zieke zoon van de tsaar. Tsarin Alexandra Fjodorovna was hem zo dankbaar dat zij en Rasputin een relatie kregen. Vandaar ook de zin ‘Lover of the Russian queen’, die je hoort terugkomen in het refrein van ‘Rasputin’.

De persoon Raspoetin was niet onomstreden. Zo werd Rasputin op de Russische persing van het album verwijderd en werd Boney M verzocht het nummer niet te zingen tijdens optredens in het destijds communistisch Polen (hetgeen werd geweigerd). Boney M behaalde de 8e plaats in de Nederlandse Top Veertig met ‘Rasputin’.

 
Translate »
Share This