Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967.

Op 15 september 1973 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Summer’ (the first time)’ van Bobby Goldsboro. Hij schreef het nummer samen met Ashley Abram en Timmy Tappan. Een minderjarige jongen (17) die zijn maagdelijkheid verliest door s’ nachts sex met een volwassen vrouw (31), die hij op het strand ontmoet:  en hij zag de zonopkomst als een man . . . . Ja, ja. . . romantisch verwoord in strelende zinnen, echter: tegenwoordig kunnen zulke teksten niet meer.

Maar het moet gezegd: de boodschap werd romantisch verpakt met een zwoele zomeravond, de ruisende zee, krijsende meeuwen en een subtiel herhalende pianoriff (gespeeld door Timmy Tappan). Het is Bobby Goldsboro, zoals we hem kennen. Het nummer was niet zo succesvol als ‘Honey’ uit 1968; dit liedje bereikte de 6e plaats. ‘Summer, the first time’ was een bescheiden hit in de Veronica Top Veertig en bleef steken op nummer 16.  Daarna had hij nog succes met  ‘Hello Summertime’, een tot volwaardig nummer omgebouwde versie van een Coca-Cola-commercial.

 
Translate »
Share This