• Twitter
  • Facebook

Credits: AVRO, Beeld en Geluid

Terug naar 6 oktober, maar dan in 1949. Dat was de geboortedag van Bobby Farrell. Hij werd succesvol als bandlid van Boney M. Zijn carrière begon hij echter op zijn 15e als zeeman. Niet voor lang. Twee jaar later vestigde hij zich in Noorwegen. Vervolgens verhuisde hij naar Nederland, en daarna naar Duitsland. Hij was diskjockey en danser toen producer Frank Farian hem in 1976 vroeg als zanger voor Boney M. De eerste singel die de groep uitbracht, was ‘Baby do you wanna bump?’(1975).

De schaarse teksten in dit lied leek door Bobby te zijn ingezongen.  Het was echter Frank Farian, die de vocals inzong. De Duitse muziekproducent, zanger en liedjesschrijver maakte dat later in de carrière van Boney M bekend. Tot dir tijd was iedereen in de veronderstelling dat Farrel verantwoordelijk was voor de mannelijke vocals. ‘Baby do you wanna bump’ werd een onverwacht snel succes en Farian zat even met zijn handen in het haar, want hoe moest hij een studio act snel omzetten in een echte groep? Top Pop nodigde Boney M uit.  Omdat Farian zelf niet op het podium wilde staan besloot daarom enkele zangeressen / dansers aan te trekken. Naast Bobby werden de zangeressen Marcia Barrett & Liz Mitchell en model Maizie Williams ingevlogen voor de disco groep.  Bobby Farrell viel onmiddellijk op met zijn opmerkelijke en lenige dansstijl.

Boney M kende enorme successen, in Nederland en ver daarbuiten. “Sunny” (1976), “Ma Baker” (1977), “Rivers Of Babylon” (1978) en “Hooray Hooray, It`s A Holiday”(1979) werden nummer 1 hits in de Nederlandse Top Veertig. In 1978 gaf Farian na geruchten toe dat Farrell eigenlijk geen enkele vocale bijdrage had geleverd aan de successen van Boney M. Farian had zelf de mannelijke zangpartijen ingezongen en had Farrell uitgekozen vanwege zijn opmerkelijke dansstijl en persoonlijkheid. Enkel Liz Mitchell was feitelijk onmisbaar in de bezetting van Boney M, bekende Farian. Bobby zong echter wel echt tijdens concerten, maar misschien stond de microfoon uit?

Hoe dan ook: begin jaren tachtig taande het succes van Boney M. Farrell werd in 1982 vervangen door Reggie Tsiboe.  Farrell startte met een solocarrière, dat echter niet succesvol was. Frank Farian stak hem de helpende hand toe en haalde hem terug naar Boney M. Het resultaat was de singel ‘Happy Song’ in 1985. De gouden tijden bleken echter voorbij. Een jaar later echter stopte de groep, om in 1988 toch weer bij elkaar te komen. In 1989 viel het doek definitief.  Wereldwijd had Boney M. 35 nummer 1-hits en verkocht zo’n 150 miljoen platen. Aan het einde van 2010 stierf het boegbeeld van Boney M in een hotelkamer in Sint Petersburg aan hartfalen. Hij werd op 8 januari 2011 begraven op begraafplaats Zorgvlied.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This