• Twitter
  • Facebook

Op 10 februari 1979 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Heart of glass’ van Blondie.  Het nummer werd geschreven door zangeres Debbie Harry en gitarist Chris Stein en geproduceerd door Mike Chapman. Het is te vinden op de LP ‘Parallel lines’.  Er bestaat al een eerdere versie van het nummer, voordat de groep doorbrak in Nederland met ‘Denis, Denis’. Die eerdere versie name ze in 1974 op als ‘Once I had a love’.  Deze uitvoering was langzamer, meer gericht op een funk sound met een discobeat. Deze versie was geïnspireerd door het nummer “Rock the Boat” van The Hues Corporation uit 1974.

In 1978 werd ‘Heart of Glass’ opnieuw opgenomen en kreeg een meer pop georiënteerd geluid. Harry vertelde dat het een van de eerste nummers is die Blondie heeft geschreven, “maar het duurde jaren voordat we het goed op konden nemen. We probeerden het als ballad en als reggaenummer, maar het werkte nooit echt. De tekst ging niet over iemand. Het was gewoon een klacht over een verloren liefde.” Pas nadat Chapman werd aangenomen als producent van Parallel Lines, werd besloten om een discoversie van het nummer op te nemen. Op de uiteindelijke opname is de eurodisco van Giorgio Moroder van grote invloed geweest.

Blondie kreeg aanvankelijk veel kritiek over het opnemen van het disconummer, aangezien zij een van de voornaamste bands in de toenmalige new wavescene in New York waren. De punk- en new wave-bewegingen waren juist tegen disco en de groep werd ervan beschuldigd dat zij zichzelf overgaven aan de mainstreammuziek. Zelfs drummer Clem Burke wilde het nummer oorspronkelijk niet live spelen, maar nadat het een grote hit werd, zei hij: “Ik denk dat ik het wel moet doen”. De single ‘Heart of glass’ werd een wereldwijde hit.  Zo stond de plaat op nummer 1 in o.a. Amerika, Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. “Heart of glass’ werd uitgeroepen tot Alarmschijf en bereikte de 5e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This