Vandaag viert Björn Ulvaeus zijn 75e verjaardag. Je kent hem natuurlijk als één van de vier leden van ABBA, de groep die nooit officieel uit elkaar ging. Björn werd op 25 april 1945 geboren in Göteborg. Al op school is Björn op jonge leeftijd druk bezig met muziek en samen met drie schoolvrienden begint hij in 1961 zijn eerste bandje. Zijn moeder schrijft hem twee jaar later in voor een talentenjacht op de Zweedse radio.

Onder de naam ‘The West Bay Singers’ treden Björn en zij makkers op, wat in de smaak valt bij platenproducent Bernt Bernhag die hen in contact brengt met zijn collega Stig Anderson. Deze laatste neemt de vierkoppige band mee naar Stockholm waar hij hen onder de naam Hootenanny Singers laat tekenen voor zijn label Polar Music International. Zij zullen nu vooral in het Zweeds zingen wat vrij ongewoon was in die tijd. In 1964 reist de groep met een oude gehuurde Volvo op tournee door Europa en beleven ze naar eigen zeggen, ondanks hun matig succes, de tijd van hun leven.

In 1968 brengt hij zijn eerste solo-single ‘Raring’ uit, de Zweedse versie van de internationale hit ‘Honey’ van Bobby Goldsboro. In deze periode leerde hij Benny Andersson kennen, en samen vormden ze een schrijf- en productieteam, dat later legendarisch zal worden. In de zomer van 1969 leert hij Agnetha Fältskog kennen. Kort daarna zijn ze verloofd en nemen ze hun intrek in een klein flatje in Stockholm. Ze trouwen op 6 juli 1971. Samen met Benny en Anni-Frid Lyngstad vormden ze het uitermate succesvolle ABBA.

In 1973 nam het viertal deel aan de Zweedse voorronde van het Eurovisie Songfestival, maar ze wonnen niet met ‘Ring, Ring’. Nederland had echter een goede neus voor het nummer en deze behaalde hier de top 10 van de Veronica Top Veertig.  Een jaar later lukte het ABBA wel om naar het Songfestival te worden afgevaardigd. ‘Waterloo’ bereikte in veel landen de eerste plaats en ook Amerika ging voor ABBA door de knieën. Het nummer bereikte daar de 6e plaats van de Billboard Hot 100. Daarmee waren ze de eerste songfestival act, die dat in Amerika lukte.

Het festival was voor ABBA het begin van hun status als supersterren. Aan het einde van 1975 was het viertal al hard op weg om de grootste groep ter wereld te worden na The Beatles. Een jaar later behalen ‘Fernando’, ‘Dancing Queen’ en ‘Money Money Money’ wereldwijd de eerste plaats van de charts, Nederland incluis.

 
Translate »
Share This