Hieperdepiep! Vandaag viert Björn Ulvaeus zijn 74e verjaardag. Je kent hem natuurlijk als één van de vier leden van ABBA, de groep die nooit officieel uit elkaar ging. Björn werd op 25 april 1945 geboren in Göteborg. Al op school is Björn op jonge leeftijd druk bezig met muziek en samen met drie schoolvrienden begint hij in 1961 zijn eerste bandje. Zijn moeder schrijft hem twee jaar later in voor een talentenjacht op de Zweedse radio.

Onder de naam ‘The West Bay Singers’ treden Björn en zij makkers op, wat in de smaak valt bij platenproducent Bernt Bernhag die hen in contact brengt met zijn collega Stig Anderson. Deze laatste neemt de vierkoppige band mee naar Stockholm waar hij hen onder de naam Hootenanny Singers laat tekenen voor zijn label Polar Music International. Zij zullen nu vooral in het Zweeds zingen wat vrij ongewoon was in die tijd. In 1964 reist de groep met een oude gehuurde Volvo op tournee door Europa en beleven ze naar eigen zeggen, ondanks hun matig succes, de tijd van hun leven.

In 1968 brengt hij zijn eerste solo-single ‘Raring’ uit, de Zweedse versie van de internationale hit ‘Honey’ van Bobby Goldsboro. In deze periode leerde hij Benny Andersson kennen, en samen vormden ze een schrijf- en productieteam, dat later legendarisch zal worden. In de zomer van 1969 leert hij Agnetha Fältskog kennen. Kort daarna zijn ze verloofd en nemen ze hun intrek in een klein flatje in Stockholm. Ze trouwen op 6 juli 1971. Samen met Benny en Anni-Frid Lyngstad vormden ze het uitermate succesvolle ABBA. De rest is geschiedenis.          #Playlist: Flashback

 

 

 
Translate »
Share This