Op 6 januari 1973 ging de Alarmschijf van Radio Veronica naar ‘Me and Mrs. Jones’ van Billy Paul. Het nummer werd geschreven door Kenny Gamble, Leon Huff en Cary Gilbert. Het was in Nederland zijn allereerste hit.  Hij was pas 11, toen zijn muziekcarrière vorm kreeg.  Zo begon Billy Paul als achtergrondzanger bij Dinah Washington, Miles Davis en Roberta Flack. Ook diende Billy een tijdje in het Amerikaanse leger met niemand minder dan The King, Elvis Presley.

Zijn debuutalbum “Feelin’ good at the Cadillac Club” bracht Billy Paul uit in 1968 op het label van de legendarische producer Kenny Gamble. Billy Paul was één van de grote mannen achter de Philly-sound, een zwoele variant van de soul uit de sixties. Maar ook schreef hij sociale teksten en werd gezien als een voorvechter van de Amerikaanse burgerrechten beweging.  Zo was in zijn nummer ‘Am I Black Enough for You?’ een duidelijke Black Power-boodschap te horen.

Zijn grootste hit werd ’Me And Mrs. Jones’. Billy bezingt het leven van een ontrouwe man, die dagelijks af in met zijn ‘Mrs. Jones’ in een bar, voordat hij terugkeert naar zijn vrouw. “Ik denk dat ’t zo populair was omdat veel mensen zelf ’n Mrs. Jones hadden”, gniffelde de zanger achteraf.  Wat zijn eigen vrouw vond van verboden romantiek en of manlief zich er schuldig aanmaakte, bleef de vraag. ‘Me and Mrs. Jones’ bereikte de 9e plaats in de Veronica Top Veertig.  Voor het nummer ontving Billy Paul ook een Grammy Award. Ook ‘Thanks For Saving My Life’ werd in Nederland een hit. De Amerikaanse soulzanger overleed in 2016 op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

 
Translate »
Share This