Vandaag viert Bette Midler haar 76e verjaardag. Gefeliciteerd!  Haar ouders vernoemden haar naar de actrice Bette Davis. Midler studeerde drama aan de Universiteit van Hawaï. Haar carrière als zangeres begon gek genoeg in homo-badhuizen. Daar had je er in New York enkele van.  Raakte ze daar onder andere bevriend met Barry Manilow. Het badhuis werd verruild voor de studio, waar Barry haar begeleidde op de piano. Hij produceerde ook haar eerste album, ‘The Divine Miss M’.

Midler nam ook een rol aan in de musical Fiddler on the Roof, die draaide op Broadway, maar haar zangtalenten maakten van haar dé ster. Haar eerste filmrol was als drugsverslaafde rock-muzikant in de film The Rose, gebaseerd op het leven van Janis Joplin. Begin 1979 zocht producer Paul Rothchild naar liedjes voor de soundtrack van een film over het leven van zangeres Janis Joplin. Dat bleek een hele klus.  Onderhandelingen tussen de filmmakers en de familie van Joplin (ze overleed in 1970) mislukten. Ook de originele titel van de film, Pearl, moest wijken.  (Pearl was Joplins bijnaam én de titel van het in 1971 uitgebrachte laatste album.

Net als de beoogde soundtrack kon ook het scenario door de versnipperaar. Scenarist Bill Kerby kon de hele boel herschrijven.  Jani Joplins woelige leven bleef centraal staan en de filmnaam werd gewijzigd in The Rose.  Intussen zocht Rothchild naar nieuwe songs.  Uit 3000 nummers  koos hij uiteindelijk voor de beste 30. Bette Midler, die nooit eerder in een film had gespeeld, droeg zelf ook 2 suggesties aan: ‘When a Man Loves a Woman’ van Percy Sledge en ‘Stay With Me’ van Lorraine Ellison. Uit Rotchild’s selectie koos Midler onder meer een lied van Amanda McBroom, een niet zo succesvolle songwriter.  Haar manager had McBroom aangeraden eens wat liedjes te schrijven in de stijl van Bob Seger. Met die opdracht in gedachte schreef McBroom in drie kwartier het nummer ‘The Rose’. Een memorabele song, waar ze veel geld aan zou verdienen. In Amerika bereikte de single de eerste plaats. Bette kreeg een Oscarnominatie voor Beste Actrice voor haar rol. De single deed in Nederland helemaal niets. Bij ons scoorde Bette Midler met ‘Best of burden’ (1984), ‘From a distance’ (1990) en ‘To deserve you’ (1996).

Na het floppen van de film Jinxed waarin ze een moeilijke samenwerking had met de regisseur en tegenspeler, leek haar carrière als filmactrice al tot een einde te komen. Vier jaar later kreeg ze echter in 1986 een rol in Down and Out in Beverly Hills, het begin van een succesvolle carrière in komediefilms. Andere films in dit genre waarin ze speelde zijn Ruthless People, Outrageous Fortune en Big Business. Andere films waarin ze speelt zijn Scenes From a Mall, For the Boys (hiervoor kreeg ze een Oscarnominatie) en Hocus Pocus, The First Wives Club, The Stepford Wives en Isn’t She Great.

Ook heeft ze van 2000 tot 2001 een eigen sitcom gehad, genaamd Bette, waar ze is genomineerd voor een Golden Globe Award.  Op 1 april 2014 kwam haar boek Bette Midler: A View From a Broad uit.

 
Translate »
Share This