De datum 9 juni kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan zonder aandacht te besteden aan Benny Neyman. Op 9 juni 1951 werd hij geboren in Maastricht. Hij trok na de middelbare school naar Amsterdam. Hier volgde Benny de Academie voor Kleinkunst. Zijn doel: chansonnier worden. Dat lukte! Tijdens zijn eindexamenvoorstelling in het Nieuwe de la Mar verzorgt hij onder meer een tour de chant van een half uur met Nico Knapper als regisseur. De zanger begint aan de opnames van zijn eerste plaat ‘Ik Wilde Als Orpheus Zingen’. De plaat sloeg aan bij een klein publiek.

In 1975 neemt hij met meerdere artiesten deel aan de Nederlandse equipe voor het songfestival van Oostende. Zij winnen!  Neyman brak in de tweede helft van de jaren zeventig door, met dank aan zijn overstap naar platenlabel CNR. Het eerste resultaat is het album ‘Samen Zijn We Rijk’ uit. Bijna elk jaar brengt Benny een plaat uit, met eigen geschreven stukken, maar ook met vertalingen van buitenlandse nummers. De single ‘15 Jaar’ behaalt een Tipparade notering.

Benny`s eerste grote succes kwam in 1980 met het zomerse nummer ‘Ik weet niet hoe’, een cover van ‘Agapimu’ van Mia Martini.  Ook ‘Vrijgezel’ werd een hele dikke hit. In 1985 scoorde Neyman zijn grootste hit met ‘Waarom fluister ik je naam nog’ , dat een nummer 1 in de Nederlandse Top Veertig werd.  Het nummer kwam tot stand met de Griekse componist Nikos Ignatiadis.  Vanaf de tweede helft van de jaren tachtig nam het grote succes  Neyman gestaag af. Wel bracht hij nog een groot aantal goed verkopende albums uit en had hij een aantal uitverkochte theatertournees.

In 1995 bracht hij onder meer enkele Franstalige en Griekse klassiekers op de bühne. In 1996 ontvangt Neyman De Gouden Harp. De jury noemt de zanger “een vaste waarde in de Nederlandse lichte muziek”.  Neyman viert zijn 25-jarig jubileum met een uitgebreide tournee.  In 2001 neemt Benny met Toni Willé (ex-Pussycat) country duetten op. Een jaar later eert de zanger Conny vandenBos. Hij zingt het nummer ‘Zolang Je Bij Me Bent’ als duet met de stem van Vandenbos op tape. De opbrengsten van deze single gaan naar de Nederlandse Kankerbestrijding. Benny overleedt zelf aan de gevolgen van kanker in 2008.

 
Translate »
Share This