Vandaag viert Bennie Jolink zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij was de zanger van de Achterhoekse rockgroep Normaal. In zijn latere carrière brengt hij ook solo platen uit.  Zoals zijn solo album ‘Opa, vertel’ (2007), in een eigen countryrepertoire gezongen plaat in het Achterhoekse dialect.  Jolink is één van de oprichters van de band Normaal en min of meer de grondlegger van de zogeheten ‘boerenrock’ in Nederland.  Aanvankelijk maakten ze eerst Engelstalige nummers, maar als Jolink tijdens een optreden op Hemelvaartsdag 1975 (Popmeeting Lochem) een blues in het Achterhoeks begon te zingen, was het respons van het publiek zo overweldigend dat het duidelijk werd: Normaal stapt over op hun eigen dialect.

Uit Klare taal: “Dialect, dat was tot dan toe altijd de accordeon, met Driekusman ern Klumkes Klepperen. Maar wij waren een op blues georiënteerde rockband die godverdomme in het Achterhoeks zong! Ik kan niet beschrijven wat er door het publiek (in Lochem, red.) heenging toen ik, na een bluesintro, ‘Ik zat laatst te drieten op de plee’, begon te zingen.”

Na de achterhoek gaat heel Nederland overstag in 1977 dankzij de single ‘Oerend hard’. De geslaagde videoclip, te zien in AVRO`S Top Pop doet de rest. Het nummer wordt hun eerste hit en bereikt de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Het gaat over een verkeersongeluk, iets, waar Jolink zelf diverse malen is overkomen. Eén van zijn zwaarste ongelukken vond plaats in 1992. Enkele jaren daarna belandde hij ook al in het ziekenhuis na een auto-ongeluk, naar verluidt doordat hij iets te geconcentreerd een cassettebandje verwisselde. Na ‘Oerend hard’ volgden tientallen albums en singles, waaronder ‘Alie’, ‘Net as gisteren’, ‘Mama, woar is mien pils’ en ‘Deurdonderen’.

In december 2015 gaf Jolink met Normaal een groots afscheidsconcert in stadion GelreDome.  Normaal heeft voor dit stadion een eigen tegel op de Walk of Fame gekregen. Jolink trad in 2016 nog wel op, ditmaal in twee verschillende bands: De Motorband en De Pensionado’s. Met hen nam hij in 2016 de plaat ‘Odi Profanum’ op.  Om gezondheidsreden werden in 2016 alle verdere optredens afgezegd.  In het voorjaar van 2019 bracht Jolink toch weer een nieuw album uit met de naam ‘Post Normaal’. Het artwork bij het album, een boek van 96 pagina’s, bestaat uit tekeningen, schetsen en verhalen van eigen hand. Normaal heeft voor stadion GelreDome een eigen tegel op de Walk of Fame gekregen.

 
Translate »
Share This