Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. In deze periode werd de nummer 1 van de Tipparade door Out de Supertip genoemd. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Intussen beland ik in 1969. Nu wordt het serieus, want we naderen de eerste officiële Alarmschijf ( 1-11-1969: Fleetwood Mac)  Ongetwijfeld werd er vanaf deze tijd al anders gekeken naar de Tipparade. De andere DJ`s wilden ook een stem in de Tipparade hebben. Rob Out memoreert in ‘Veronica , één jaar later’, dat hij een enorme rel kreeg met Jan van veen, toen programmaleider. Hij wilde dat er een plaat in die Tipparade kwam, die Rob helemaal niet zag zitten. Jan kreeg gelijk van de directie en Rob moest de plaat draaien. (wie weet om welke plaat het ging, mag het zeggen!)

Hoe vervelend ook: vanaf dat moment was duidelijk binnen en buiten Veronica, dat het programma De Tipparade, werd erkend als een verlengstuk van de Veronica Top Veertig. 

Op 4 januari 1969 staan The Bee Gees op nummer 1 in de Tipparade met ‘I started a joke’. Het nummer verscheen op hun album ‘Idea’ uit 1968 en werd geschreven door Barry, Robin en Maurice Gibb. Het nummer gaat over wat er mis kan gaan als je een ander niet de waarheid vertelt. Barry vertelde over het “I Started a Joke”: “Daar was veel van in die dagen. Er was veel psychedelia, en het idee dat wanneer je iets schreef, zelfs als het volslagen belachelijk klonk, dat iemand de betekenis erachter vond, en dat was dan de waarheid.” Robin voegde hieraan toe: “Dit is een erg spiritueel nummer. De luisteraar moet voor zichzelf de betekenis bedenken, als we zouden proberen om het uit te leggen, zou dat afbreuk doen aan het nummer.”  Later dat jaar zou Robin Gibb de Bee Gees verlaten.  Tijdelijk, gelukkig.  O.a. Faith No More (1998) en The Wallflowers (2001) coverden dit nummer ‘I started a joke’.

 
Translate »
Share This