Barry Ryan is overleden. De Britse zanger stierf gisteren, 28 september. Hij vierde zijn hoogtijdagen eind jaren zestig en werd vooral bekend van de hit ‘Eloise’.  Barry had een tweelingbroer, Paul, met wie hij de muziek business in ging. Muziek zat de twins in de genen, want mama Marion haalde in 1958 al de Britse hitparade met “Love Me Forever”. Op 17-jarige leeftijd sleepten Barry en Paul hun eerste platencontract binnen. Het levert hen een aantal bescheiden hitjes op. Van de acht singles is ‘Don`t bring me your heartaches’ het grootste succes. Het liedje bereikt de 13e plaats in Engeland.

Als Paul overspannen wordt, omdat hij de druk van beroemd zijn niet langer aankan, gaat Barry Ryan solo. En Paul schrijft zijn nummers. En niet zonder succes, want deze combi levert de klassieker “Eloise” op. Het wordt een wereldwijde nummer 1 hit. Zo niet in Engeland, daar bleef het theatrale nummer steken op nummer 2 achter ‘The good, the bad and the ugly’ van Hugo Montenegro. Barry had de pech dat het personeel van de distributieafdeling van zijn platenmaatschappij net op dat moment in staking waren, zodat er in de winkels te weinig exemplaren van “Eloise” verkrijgbaar waren. Ook niet in de PAROOL Top 20; daar behaalde het de nummer 3 positie. In de Veronica Top 40 behaalde ‘Eloise’ wel de nummer 1 positie.

In totaal gaat “Eloise” zeven miljoen keer over de toonbank. Met “Love Is Love” en “Kitsch” houdt zijn succes nog een paar jaar aan. Barry trok zich terug in Duitsland, waar hij ook Duitstalige nummers opnam, die er de hitparade haalden. In dat land is Barry Ryan tegenwoordig nog steeds redelijk populair. Broer Paul, die in de eighties een aantal kapperszaken runde in Amerika, overleed al op 44-jarige leeftijd (1992).  Barry Ryan werd 72 jaar.

 
Translate »
Share This