Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. In deze periode werd de nummer 1 van de Tipparade door Out de Supertip genoemd. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Op 16 november 1968 staat Barry Ryan op nummer 1 van de Tipparade met ‘Eloise’. Een plaat die uitgroeide tot een classic: het nummer staat elk jaar genoteerd in de Top 2000 van radio 2.  De Britse zanger had een tweelingbroer, Paul, met wie hij de muziek business in ging. Muziek zat de tweeling in de genen, want mama Marion haalde in 1958 al de Britse hitparade met “Love Me Forever”. Op 17-jarige leeftijd slepen Barry en Paul hun eerste platencontract binnen. Het levert hen een aantal bescheiden hitjes op. Van de acht singles is ‘Don`t bring me your heartaches’ het grootste succes. Het liedje bereikt de 13e plaats in Engeland.

Als Paul overspannen wordt, omdat hij de druk van beroemd zijn niet langer aankan, gaat Barry Ryan solo. Maar: Paul schrijft zijn nummers. En niet zonder succes, want deze combi levert de klassieker “Eloise” op. Het wordt een wereldwijde nummer 1 hit! Zo niet in Engeland, daar bleef het theatrale nummer steken op nummer 2 achter ‘The good, the bad and the ugly’ van Hugo Montenegro. Barry had de pech dat het personeel van de Britse distributieafdeling van zijn platenmaatschappij net op dat moment in staking waren, zodat er in de winkels te weinig exemplaren van “Eloise” verkrijgbaar waren. In de Veronica Top 40 behaalde ‘Eloise’ wel de nummer 1 positie.

 
Translate »
Share This