Vandaag viert Barry Hay zijn 72e verjaardag. Van harte! Hij is vooral bekend als oprichter van de rockgroep Golden Earring. In 1961 vormde de 13-jarige George met zijn buurjongen Rinus Gerritsen en andere vrienden uit de buurt een band. Vier jaar later heette de band The Golden Earrings en was met ‘Please go’ en ‘That day’ de nationale doorbraak een feit in de Veronica Top Veertig.

Medio jaren zestig werd Hay zanger van The Haigs, een popgroep die een ruig repertoire ten gehore bracht. Freddy Haayen, de manager van de Golden Earrings, benaderde Hay met het verzoek om in zijn band te komen zingen, als vervanger van Frans Krassenburg. In de zomer van 1967 volgde Hay hem op en zong hij ‘She Won’t Come To Me’ in, de B-kant van ‘Sound Of The Screaming Day’. Een jaar later, in de zomer van 1968, werd de tiende single van Earring, ‘Dong dong di ki di ki dong’, de eerste nummer 1-hit van de groep die voortaan Golden Earring (zonder s) zou heten.

Als een van de weinige Nederlandse bands heeft Golden Earring grootschalig internationaal succes gehad, vooral vanwege hun hits ‘Radar Love’, ‘Twilight Zone’ en ‘When the Lady Smiles’, en hun albums ‘Moontan’ en ‘Cut’. De band heeft wereldwijd miljoenen albums verkocht en genoot in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw een internationale sterrenstatus, met name in de Verenigde Staten. Golden Earring neemt een dominante positie in de Nederlandse muziekwereld in, met meer dan dertig gouden en platina albums.

Samen met George Kooymans ontdekte Barry medio jaren negentig de Haagse zangeres Anouk. Het duo speelt en zong mee op haar debuut ‘Together alone’ (1997).  

 
Translate »
Share This