• Twitter
  • Facebook
Foto: NBC Television, Wikipedia

Vandaag viert Barry Gibb zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is de enige nog levende zanger van de Bee Gees. Zijn tweelingbroers Robin en Maurice Gibb, met wie hij samen de Bee Gees vormde, zijn al enige jaren overleden. Ook zijn jongste broer Andy, die geen deel van de Bee Gees uitmaakte, is al heel wat jaren terug gestorven.  Het trio startte in Australië, waar de familie Gibb in 1958 naartoe was verhuisd, maar de grootste successen kwamen nadat ze naar Engeland waren teruggekeerd. Oorspronkelijk speelden de broers samen als ‘the Rattlesnakes’, later werd dat ‘Wee Johnny Hayes & the Bluecats’ en onder die naam werden ze geïntroduceerd bij DJ Bill Gates. Dat gebeurde door Bill Goode, nadat hij hen aan het werk zag in Australië. Bill Gates bedacht de naam “Bee Gees”.

Het succes kwam direct met de single “Spicks And Specks”, dat de 2e plaats behaalde in de Nederlandse Top Veertig. Alleen al in 1967 scoorde de groep zes Top 40 hits. “Massachusets” en “World” waren in `67 nummer 1 hits. Na het album “Odessa” (1969) verliet Robin de groep wegens artistieke meningsverschillen, en scoorde hij een nummer 1 hit met “Saved by the Bell”.

Robin keerde na enkel jaren weer terug en maakte met de Bee Gees opnieuw vele hits. Na “Jive Talking” en “Nights On Broadway”(1975) schreven de broers in 1977 vijf nummers voor de soundtrack van ‘Saturday Night Fever’. Voor deze plaat werd de falsetstem van Barry legendarisch. De plaat werd één van de meest verkochte albums aller tijden en maakte van de Bee Gees supersterren. Tot in de nineties wisten Barry, Robin en Maurice hits te blijven maken.

Als singer-songwriter was Gibb zowel actief binnen de Bee Gees als daarbuiten. Zo schreef hij ook nummers voor zijn jongste broer Andy. Daarnaast schreef Gibb onder andere voor Barbra Streisand (o.a. de nummer 1 hit ‘Woman in love’ en ‘Guilty’), Dionne Warwick, Diana Ross, Céline Dion en Michael Jackson. In 2021 verscheen zijn laatste album ‘Greenfields’, dat in Australië de eerste plaats behaalde in de album chart.

 
Translate »
Share This