Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 20 december 1982 viel de keuze van Frits Spits op ‘Kristallnaach’ van BAP.  In de nacht van 9 op 10 november in 1938 worden in heel Duitsland op commando vele Joodse winkels, huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen geplunderd, beklad of vernield door de nazi’s.

Bijna 100 mensen worden gedood, 7500 winkels worden kapot gemaakt en 267 synagogen worden in brand gestoken. De brandweer kijkt de andere kant op en komt alleen in actie als niet Joodse gebouwen worden bedreigd door brand. Dertigduizend rijke Joden worden ingerekend en hun bezittingen worden door de nazi`s ingepikt.

Kristallnacht: zo benoemden de nazi`s deze dag. Alsof er alleen duizenden ramen weden ingegooid. De nazipropaganda  “minister” Joseph Goebbels werd gezien als het brein achter de Kristallnacht. De nazi’s namen niet de verantwoordelijkheid voor de Kristallnacht. De door het geweld veroorzaakte schade werd de Joodse gemeenschap aangerekend, zij zou het geweld hebben ‘uitgelokt’.

BAP bracht er in 1983 een aangrijpend nummer over uit. “Kristallnaach” is geschreven door zanger en songwriter Wolfgang Niedecken. “Kristalnaach” geeft aan, dat men constant waakzaam moet zijn betreffende uitwassen, omdat het ook nu weer kan gebeuren. Kijk bijvoorbeeld naar de AfD, al bijna de grootste partij in Duitsland. Deze Steunplaat bereikte de 8e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This