Vandaag viert Art Garfunkel zijn 80e verjaardag. Gefeliciteerd! Samen met Paul Simon vormde hij in de sixties het legendarische duo Simon & Garfunkel. Al op jonge leeftijd begon hij met het zingen van liedjes van onder andere de Everly Brothers, samen met Paul Simon, die hij toen al kende van school. Ze richtten samen een bandje op en begonnen met kleine optredens. Ze noemden zich Tom & Jerry en kregen onder die naam ook hun eerste opnamecontract. “Hey Schoolgirl” was een nummer dat ze zelf geschreven hadden. Het succes bleef nog uit.

Paul & Art gingen ieder hun eigen weg, maar in 1963 komt het tweetal toch weer bij elkaar. Vier jaar komt hun carrière als duo in een stroomversnelling, doordat hun muziek gebruikt werd voor de film The Graduate. Met hun easy listening en mild maatschappijkritische nummers scoorden ze grote hits in de Veronica Top Veertig, zoals “The Sound of Silence”, “Homeward Bound”, “Mrs. Robinson”, “The Boxer”, “Bridge Over Troubled Water”, “Cecilia” en hun nummer 1 hit “El Condor Pasa”.

In 1970 gingen Simon en Garfunkel uit elkaar door onenigheid. Nadat hij een aantal jaren had geacteerd begon Garfunkel in 1973 met een solocarrière als liedjesschrijver en zanger. Dat leverde hem in 1975 een nummer 1 hit op in Engeland met het liedje ‘I only have eyes for you’, dat in Nederland overigens niets deed. Drie jaar later werd Garfunkel gevraagd om een nummer op te nemen dat geschreven was voor de Britse tekenfilm Watership down. Het liedje ‘Bright eyes’ was geschreven door Mike Batt.

Aanvankelijk wilde Art het nummer niet op single laten uitbrengen, totdat zijn platenmaatschappij hem krantenartikelen onder de neus drukte, waarin het grote succes van de film werd beschreven. Garfunkel ging akkoord. De single kwam uit en vloog naar de eerste plaats in vele landen. Ook in Nederland. Het was hier zelfs de bestverkochte single van het jaar 1979. Het stond op zijn nummer 1 album ‘Fate for breakfast’. Een andere succesvolle solo single van Garfunkel is ‘A heart in New York’ (1981).

Garfunkel heeft 6 Grammy’s in zijn carrière in ontvangst mogen nemen en trad in 1990 samen met Paul Simon toe tot te befaamde Rock and Roll Hall of Fame.   Het duo kwam nog enkele malen samen om als Simon & Garfunkel op te treden. Zoals in 2009, toen de mannen de 25e verjaardag van Rock & Roll Hall of Fame vierden. Art Garfunkel kreeg echter steeds meer stemproblemen en kon een tour met Paul niet afmaken. Hij had er vier jaar voor nodig om zijn stem weer goed te kunnen gebruiken en te kunnen zingen. Uiteindelijk is het niet meer gekomen tot een nieuwe reünie met Paul Simon en deed Garfunkel in 2018 een solo tournee.

 
Translate »
Share This