Vandaag viert Anouk haar 46e verjaardag. Gefeliciteerd!  De Haagse zangeres werd ontdekt door Barry Hay, en brak door met een stevige rocksound. Daarvoor zong ze al in de bruiloften- en partijenband Shotgun Wedding. Ze doet auditie bij het Rotterdams Conservatorium, wordt aangenomen, maar maakt het niet af. Intussen wordt ze opgemerkt door radio-DJ Alfred Lagarde. Hij mixt enkele demo’s van haar. Via haar toenmalige echtgenoot, Edwin Jansen, leert Anouk Golden Earring-frontman Barry Hay kennen. Juist als ze het conservatorium moet verlaten komt Hay met de vraag of ze geïnteresseerd is in het opnemen van een single.

Dat wordt ‘Mood Indigo’, dat Barry samen schreef met George Kooijmans van Golden Earring. De single krijgt veel airplay en Anouk gaat veelvuldig mee met Golden Earring en verzorgt het voorprogramma van hun concerten. Na het succes van ‘Mood Indigo’ duurt het evn voordat een opvolger verschijnt. Barry Hay heeft het druk met het opnemen van een nieuw album met Golden Earring en heeft weinig tijd om daarnaast voor Anouk te schrijven.

Dan leert ze Bart van Veen kennen, een verpleger die thuis voor de lol nummers schrijft. Met hem begint Anouk aan het schrijven van songs voor haar debuutalbum. In het najaar van 1997 verschijnt de single ‘Nobody`s wife’, een compositie van Anouk en Van Veen. Het nummer wordt met groot enthousiasme ontvangen en wordt een groot succes. Net als haar eerste plaat ‘Together alone’. Zowel de single als het album wordt met goud bekroond. ‘Nobody`s wife’ behaalt ook o.a. de top 10 in Denemarken.

Anouk sleept in 1998 Edisons binnen in de categorieën Nederlands beste zangeres, Nieuwe artiest en video. Het album ‘Together Alone’ behaalt in Scandinavië de gouden en in Italië zelfs de platina status.  Anouk groeit rap uit tot de populairste rockzangeres van Nederland. Enkele van haar andere hits zijn ‘R U Kiddin’ Me’, ‘Michel’, ‘Girl’, ‘Lost’, ‘Modern World’, ‘Three Days in a Row’ en ‘Woman’. Anouk zette Nederland in 2013 weer op de Eurovisie Songfestival kaart met haar zelfgeschreven ‘Birds’, waarmee ze de 9e plaats behaalde.  En dat met een niet bepaald typisch liedje voor het Songfestival. In 2017 wint Anouk als kers op de slagroomtaart de Edison Oeuvre Prijs. Haar laatste album is ’Wen d`r maar aan’ uit 2018, dat de 1e plaats bereikte in de album chart. Naast haar zangcarrière is Anouk ook succesvol als coach van The Voice of Holland.

 
Translate »
Share This