Vandaag viert Anni-Frid Synni Lyngstad haar 76e verjaardag. Gefeliciteerd! Ze maakte furore in Zweden als jazz zangeres, samen met Gunnar Sandevarn’s orchestra. Ze zou gaan trouwen met bandlid Ragnar Frederiksson.  Frida werd op jonge leeftijd moeder en had dus al vroeg behoorlijk wat levenswijsheid, voordat ze toetrad tot ABBA. In 1967 won Frida  een grote talentenshow en vier jaar later werd Benny Andersson haar producer. In datzelfde 1971 scoorde Frida in Zweden haar eerste nummer 1 hit met ‘Min egen Stad’. Benny had het voor haar geschreven.

Na een succesvolle carrière als solo zangeres kwam ze in contact met de gelegenheidsgroep Festfolket. Naast Frida maakte Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Agnetha Fältskog deel uit van de groep. Samen traden ze op in een Zweedse TV show, dat een groot succes werd. Hier vloeide de groep Björn, Benny, Anna & Frida uit, dat later zou uitgroeien tot ABBA.

Met de groep scoorden ze enorme successen, zoals “SOS”, “Fernando” (dat ze eerder als solo zangeres had opgenomen), “Dancing Queen”, “Money Money Money”, “Chiquitita”, “The Winner Takes It All”, “Super Trouper” en “The Day Before You Came”. Nadat de groep onofficieel stopte, had Frida solo succes met haar album “Something`s Going On” dat geproduceerd werd door Phil Collins. Na een enthousiaste start als solo zangeres sloeg het noodlot toe. Haar dochter Lise-Lotte, die ze kreeg nog voor Abba bestond, kwam om bij een auto-ongeluk. Twee jaar later overleed haar man, de Duitse prins Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen, aan kanker. In zingen had ze geen zin meer.

Nu gaat het weer stukken beter met Frida. I 2005 verscheen een box set met al haar solo albums. De première van de verfilming van de musical “Mama Mia”, met Meryl Streep in de hoofdrol, bracht het viertal in 2008 weer bij elkaar. In 2016 gaven Björn en Benny een feestje om hun 50 jarige samenwerking te vieren. Ter gelegenheid van haar 70e verjaardag kwam in 2015 nog een speciale editie uit van het album Something’s Going On.

Dit jaar maakte Frida met ABBA een glorieuze comeback. Hoewel Björn en Benny de interviews geven aan de pers, zijn Frida en Agnetha te horen op het afscheidsalbum ‘Voyage’ met 10 nummers, waaronder ‘I still have faith in you’ (vooral met zang van Frida) en ‘Don’t shut me down’ (vooral met zang van Agnetha). ‘Voyage’ is een opmaat naar de concertreeks in Londen van de nog altijd immens populaire band. Hierbij treden de bandleden niet zelf op, maar zien de toeschouwers gedigitaliseerde versies van ABBA hun oude en nieuwe werk spelen op het podium. De concertreeks gaat in het voorjaar van 2022 van start. 

Frida woont tegenwoordig in Zwitserland en op Mallorca met Henry Smith, erfgenaam van de Britse winkelketen WH Smith.

 
Translate »
Share This