Vandaag viert Amanda Lear haar 82e verjaardag. Gefeliciteerd! Die leeftijd is overigens wel een dingetje, want haar geboortedatum op Wikipedia – 18 november 1939 – klopt niet, zo beweert Amanda Lear al jaren. De Française heeft zelfs geprobeerd om die datum via een gerechtelijke procedure van de website te laten verwijderen. Zonder succes.  In de jaren zeventig werd Lear een ware hype, omdat er veel gespeculeerd werd over de verschijning: is dit een man of een vrouw? De hese stem versterkte het idee, dat achter Lear een transgender schuilging. In die jaren was dat kennelijk nog een issue . . . . . .   Amanda startte haar carrière als mannequin in Frankrijk en werkte o.a. voor fotograaf Brian Duffy. Hij kwam met haar in contact via Monty Landis en fotografeerde haar voor Nova magazine met als onderwerp ‘How to undress in front of your husband’. Later onthulde diezelfde Monty toen Duffy haar als sexy vrouw had gefotografeerd dat zij transgender was.

Die onthulling wist Amanda Lear in de muziekindustrie goed te gebruiken: in de jaren zeventig poseerde ze voor de hoes van het Roxy Music-album “For your pleasure”. Ze begon eveneens een affaire met David Bowie. Deze laatste raadde haar aan zangeres te worden. Na een aantal geflopte projecten, kreeg ze een platencontract in Duitsland. Met behulp van haar producer Anthony Monn ontpopte ze zich in de tweede helft van de jaren zeventig tot de blanke “queen of disco”. Met de single “Follow Me” verwierf Amanda wereldfaam.

Met name door de bijbehorende spraakmakende clip waarin ze haar opwachting maakte in hoge leren laarzen en gewapend met een zwiepende zweep. ‘Follow me’ behaalde de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Maar enkele hit verder scoorde Lear na ‘Fashion pack’ (1979) geen hits meer in Nederland. Muziek maken deed ze nog volop. In 2016 verscheen nog haar album ‘Let me entertain you’ en in 2017 kwam haar laatste single ‘Catwalk’ uit.

 
Translate »
Share This