De Godfather of shock rock viert vandaag zijn verjaardag. Op 4 februari viert Alice Cooper zijn 71e verjaardag. Hij brak in 1971 door met The Alice Cooper band, waarvan hij de zanger was. Met ‘I’m Eighteen’ en ‘The Ballad Of Dwight Fry’ leverde Cooper prachtige visitekaartjes af. Met het succesvolle album ‘Billion Dollar Babies’ (1973), nummer 1 in zowel Amerika als Engeland, werd Alice Cooper zelfs even de grootste rockband ter wereld.

Met ‘Elected’, ‘School`s Out’, ‘Hello Hurray’, ‘Non More Mr.Nice Guy’ en het verpletterende “Halo Of Flies’ scoorde de band vijf top tien hits in Nederland op rij. De profetische single ‘Teenage Lament ‘74’ werd hun zwanenzang. In 1974 ging Alice Cooper solo. Hij behield daarbij zijn naam; de groep kon op zoek naar een andere naam. Succesvol bleek Alice aanvankelijk niet, hoewel hij behoorlijk productief was. Niet alleen in het maken van platen, maar ook in het consumeren van alcohol.

In 1977 was zijn zware drinkpatroon over gegaan naar alcoholisme en belandde uiteindelijk in een kliniek in New York. Over zijn ervaringen in de afkickkliniek schreef hij o.a. samen met Bernie Taupin (tekstschrijver van Elton John) het album ‘From The Inside’. Het leverde hem niet alleen de internationale hit ‘How You Gonna See Me Now’ op, maar ook een dik compliment van Bob Dylan, die liet weten: “Ik vind Alice Cooper een ondergewaardeerde songwriter”. In 1989 wist Cooper opnieuw wereldwijd te scoren met de single ‘Poison’. In 2011 trad de originele band toe tot de Rock and Roll Hall of Fame.     #playlist: Flashback

 

 

 
Translate »
Share This