• Twitter
  • Facebook
Foto: Justin Higuchi , Wikipedia

Vandaag viert Alanis Morissette haar 48e verjaardag. Gefeliciteerd! De Canadese zangeres is al sinds 1995 een van de meest invloedrijke muzikanten, vocalisten en songwriters in de hedendaagse muziek. Al op 6-jarige leeftijd speelt ze piano en vanaf 9 jaar schrijft ze zelf liedjes. Twee jaar later brengt ze in eigen beheer het zelfgeschreven ‘Fate stay with’ me op single uit. Alanis wordt landelijk bekend als ze meedoet aan het Canadese kinderprogramma You can’t do that on television.

In 1991 komt haar eerste album, ‘Alanis’, uit, een verzameling danspopliedjes. De eerste single, ‘Too hot’, haalt de top 10 in Canada. Het album behaalt tweemaal platina en in 1992 wint ze een Juno als meest belovende nieuwe zangeres. Haar tweede album, ‘Now is the time’, bevat ook serieuzer klinkende nummers, maar wordt niet zo goed ontvangen als het eerste album. Ze verliest haar platencontract en het lijkt of haar muzikale carrière voorbij is.

Toch wil ze doorgaan met muziek maken en gaat op zoek naar samenwerking.  Ze beproeft haar geluk in Los Angeles. Daar klikt het met producer Glen Ballard, die eerder werkte met onder anderen Quincy Jones, Kiki Dee, Paula Abdul en Wilson Phillips. Ze beginnen direct te schrijven, met als resultaat een aantal liedjes met openhartige, zeer persoonlijke teksten, onder andere over haar voorbije relaties, die elk in één dag geschreven en opgenomen worden.

Hiermee gaat ze een aantal platenmaatschappijen af. Ze tekent ten slotte bij Madonna’s nieuwe label Maverick, waar ze (naast Madonna zelf) de eerste belangrijke artiest wordt. Voor het uit te brengen album weet ze een ongewoon hoge gage van $1,50 per verkocht exemplaar te bedingen. Dit derde album, ‘Jagged little pill’, zorgt in 1995 voor wereldwijde bekendheid. Ook in Nederland: de LP bereikt de eerste plaats.  Singles als ‘Ironic’, ‘You Oughta Know’ en ‘Hand In My Pocket’, belandden stuk voor stuk in de top van de internationale hitlijsten.

Ook o.a. ‘Supposed Former Infatuation Junkie’, ‘Under rug swept’ en ‘Havoc and Bright Lights’  zijn succesvol. De zangeres is nog steeds actief. Zo komt ze binnenkort naar Nederland.  Op zondag 12 juni 2022 staat Alanis Morissette in de Ziggo Dome!

 
Translate »
Share This