Op zaterdag 6 maart 1971 begonnen de eerste Nederlandstalige uitzendingen van Radio Noordzee. Vanaf deze datum werd ook de Radio Noordzee Top 50 uitgezonden, met Willem van Kooten (Joost den Draaijer) en Jan van Veen, twee oud-Veronica DJ`s presentatoren. Vanaf die eerste dag startte Radio Noordzee ook met DJ tips en de zogenaamde powerplay. Dat werd de Treiterschijf, de wekelijkse hittip van Radio Noordzee Internationaal. De naam Treiterschijf werd bedacht om zo de enige concurrent/ collega zee zender Veronica te kietelen.  De Treiterschijf werd gekozen in de periode van 21 februari 1971 tot 24 augustus 1974, waarna de zee zenders gedwongen werden te stoppen met uitzendingen. Dagelijks blikken we op Hitzound terug op de Treiterschijf van Radio Noordzee.

Op 24 april 1971 werd ‘Rosetta’ van Georgie Fame & Alan Price uitgeroepen tot Treiterschijf.  De twee grootheden uit de Britse muziekwereld hadden los van elkaar al een aantal hits op hun naam gebracht. Alan Price was in de eerste helft van de sixties de zanger van The Animals, waarmee hij de legendarische hit ‘The house of the rising sun’ maakte. Niet snel daarna verliet hij de groep en richtte de Alan Price Set op, met wie hij 7 hits scoorde, waaronder ‘i Put a spell on you’.

Georgie Fame had midden in de jaren zestig al twee Britse nummer 1 hits gescoord met ‘Yeh yeh’ en ‘Getaway’ als Georgie Fame & Blue Flames. In 1968 werd ook het bekende ‘The ballad of Bonny & Clyde’ een nummer 1 succes overzee. Fame`s grootste hit in Nederland was tot dan toe ‘Sunny’, dat de 2e plaats bereikte. ‘Rosetta’ reikte nog hoger: het behaalde de eerste plaats in Nederland, maar dan wel bij de concurrent Veronica. In de Radio Noordzee Top 50 bleef het steken op #3.

De manager van Georgie Fame moet niet onbesproken blijven: Ronan O’Rahilly. Omdat het hem niet lukte de plaatjes van zijn artiest gedraaid te krijgen bij de BBC en Radio Luxembourg, besloot hij een eigen zeezender op te richten: Radio Caroline!

 
Translate »
Share This