• Twitter
  • Facebook

Credits: Vandonovan

Vandaag viert Al Stewart zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd! De Schotse singer-songwriter brak wereldwijd door in 1977 met het album ‘Year of the Cat’ en de gelijknamige singel. Het album bevat ook het nummer ‘On the Border’.  Zijn eerste plaatje kwam uit in 1966: ‘The Elf’. Voor ‘Year of the Cat’ had Stewart meerdere albums gemaakt die voor het grote publiek eigenlijk onbekend zijn gebleven. Zo bracht ‘Bedsitter images’ bracht Stewart bijna financieel aan de afgrond; ‘Love chronicles’ verkocht iets beter. ‘Zero she flies’ uit 1970 bevat het bekende nummer ‘A Small Fruit Song’. Op het album ‘Orange’ uit 1972 beschrijft Al zijn bezoek aan Amsterdam en zijn optreden in Haarlem.

Stewart zelf beschouwt zijn vijfde album ‘Past, present and future’ als zijn eerste echte album. Hij werd daarop begeleid door Tim Renwick, Rick Wakeman (Yes) en Roger Taylor (Queen). De teksten bestonden voornamelijk uit een combinatie van geschiedenis en actualiteit. Stewarts zesde album ‘Modern times’ uit 1975 werd het eerste album onder productie van Alan Parsons.

Met het tweede door Parsons geproduceerde album, ‘Year of the Cat’, brak Stewart in 1976 eindelijk internationaal door bij het grote publiek. Behalve de titelsong werd ook de opvolger ‘On the border’ een top tien hit in de Nederlandse Top 40.  Het uit 1978 daterende ‘Time passages’ en de bijbehorende titelsong konden het succes van ‘Year of the cat’ in Nederland niet evenaren, maar elders wel. Voor dit album werkte Stewart samen met gitarist Peter White. In Amerika bereikte ‘Time Passages’ de felbegeerde eerste plaats en werd met platina bekroond. In 2008 verscheen het laatste studioalbum van Al Stewart: ‘Sparks of ancient light’. Daarna bleef Stewart concerten geven. Tijdens het seizoen 2016/2017 gaf hij een aantal concerten met Gary Wright.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This