• Twitter
  • Facebook

Op 23 januari 1976 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘Volare (Nel blu dipinto di blu)’ van Al Martino. Een heel beroemd nummer toen al, dat geschreven werd door Domenico Modugno en Franco Migliacci. ‘Volare’ werd voor het eerst uitgevoerd in 1958 door Domenico Modugno en Johnny Dorelli op het Festival della Canzone Italiana di Sanremo van 1958. Ze wonnen de eerste prijs én een ticket voor de 3e editie van het Eurovisie Songfestival, dat in 1958 gehouden werd in Nederland. In Hilversum, om precies te zijn, met Hannie Lips als presentatrice.

Vooraf werd nog gemopperd over het Eurovisie Songfestival (toen al), omdat het geen grote commerciële successen voortbracht. Welnu: daar zou Medugno verandering in brengen. Hij mocht zijn bijdrage zelfs tweemaal zingen, omdat de bijdrage van Italië door technische problemen niet te zien of te horen was geweest. Italië won niet: ‘Modugno werd 3e, maar ‘Volare’ spreidde zijn vleugels uit over de hele wereld. Te beginnen in Italië zelf, waar het 16 weken op nummer 1 stond. Maar ook in Amerika bereikte de originele uitvoering van ‘Volare’ de eerste plaats.  Het nummer won twee Grammy Awards.

Er verschenen al snel covers van ‘Volare’, zoals van Dean Martin, Ella Fitzgerald, Petula Clark en Louis Armstrong. De versie van Al Martino had een disco sausje en stond op zijn LP ‘To the door of the sun’. In Amerika kwam Al’s versie niet verder dan nummer 33. In de Nederlandse Top Veertig behaalde Al Martino de 3e plaats.

 
Translate »
Share This