Vandaag viert Al Green zijn 76e verjaardag.  Gefeliciteerd!  De Amerikaanse soulzanger bracht in 1969 zijn eerste solo album uit: ‘Green is blues’. Geen doorslaand succes, maar alles veranderd wanneer hij het nummer ‘Tired of being alone’ (dat het eerste album net niet haalde) een plekje geeft op zijn 2e album: ‘Al Green Gets Next To You’.  Het wordt een grote hit in Amerika. Drie andere songs van de plaat behalen de Billboard chart ook.

De single ‘Let`s stay together’(1971) wordt een nog groter succes. Zijn naam als soulzanger is gevestigd. In deze periode vindt een persoonlijke tragedie plaats. Juist als Green onder de douche stapt, rent zijn toenmalige vriendin Mary Woodson de badkamer in en gooit kokende maispap over de zanger. Daarna pleegt ze zelfmoord met één van Al`s pistolen. Green heeft ernstige tweedegraads brandwonden en moet lange tijd revalideren. De gebeurtenissen ziet hij als een teken van God. Als hij dan eindelijk is genezen, koopt hij in Memphis een kerk en wordt dominee.

Hij predikt in zijn Full Gospel Tabernacle en stort zich op gospelmuziek. Pas in 1988 maakt hij ook weer andere muziek. Samen met Annie Lennox brengt hij ‘Put a little love in your heart’ uit. (1988) Dat nummer wordt zijn eerste officiële hit in de Nederlandse Top Veertig. Hij heeft de smaak te pakken: een jaar later volgt ‘The message is love’, een samenwerking met Arthur Baker en de Backbeat Disciples. Ook dat nummer wordt een hit.  In 1995 werd hij toegelaten tot de Rock and Roll Hall of Fame. In 2003 volgde de Gospel Music Hall of Fame. In 2008 verscheen zijn laatste LP ‘Lay it down’.

 
Translate »
Share This