Vandaag viert Agnetha Fältskog haar 69e verjaardag. De blonde zangeres ken je natuurlijk van ABBA, de Zweedse band die doorbrak met het Eurovisie Songfestival in 1974. Een jaar eerder deden Agnetha, Anni-frid, Bjorn en Benny al een poging de nationale Zweedse finale te winnen met ‘Ring Ring’, maar toen kaapte de groep Nova de eerst plaats weg en mocht afreizen naar Luxemburg.

Vóór ABBA was Fältskog al een ster in Scandinavië en ging ze op 15-jarige leeftijd als telefoniste bij een autobedrijf. `s Avonds trad ze op als zangeres in het dansorkest van Bernt Enghardt. Ze werd razend populair en ontdekt door de Zweedse rocklegende Little Gerhard. Op 17-jarige leeftijd tekent Agnetha een contract bij CBS Records. Enkele maanden later stond ze op nummer 1 in Zweden met ‘Jag var så kär’.

In 1968 ontmoette de zangeres Björn Ulvaeus. Hij was lid van The Hootenanny Singers. Agnetha’s vriendschap met Björn, Anni-Frid Lyngstad en Benny Andersson leidde uiteindelijk tot het oprichten van ABBA. De rest is geschiedenis. ABBA is de op-één-na best verkochte band ter wereld. Nog altijd doen de ABBA platen het goed, niet in het minst te danken aan de twee musicals rond de Zweedse supergroep.

Als solo zangeres scoorde Agnetha enkele hits, zoals ‘Wrap Your Arms Around Me’ en ‘The Heat Is On’. Aan het einde van het jaar maakt ABBA een comeback met twee nieuwe singles en mogelijk een nieuw album!    #Flashback

 

 

 
Translate »
Share This