Vandaag viert Agnetha Fältskog haar 70e verjaardag. De blonde zangeres ken je natuurlijk van ABBA, de Zweedse band die doorbrak met het Eurovisie Songfestival in 1974. Een jaar eerder deden Agnetha, Anni-frid, Bjorn en Benny al een poging de nationale Zweedse finale te winnen met ‘Ring Ring’, maar toen kaapte de groep Nova de eerst plaats weg en mocht afreizen naar Luxemburg.

Vóór ABBA was Fältskog al een ster in Scandinavië en ging ze op 15-jarige leeftijd als telefoniste bij een autobedrijf. `s Avonds trad ze op als zangeres in het dansorkest van Bernt Enghardt. Ze werd razend populair en ontdekt door de Zweedse rocklegende Little Gerhard. Op 17-jarige leeftijd tekent Agnetha een contract bij CBS Records. Enkele maanden later stond ze op nummer 1 in Zweden met ‘Jag var så kär’.

In 1968 ontmoette de zangeres Björn Ulvaeus. Hij was lid van The Hootenanny Singers. Agnetha’s vriendschap met Björn, Anni-Frid Lyngstad en Benny Andersson leidde uiteindelijk tot het oprichten van ABBA. De rest is geschiedenis. ABBA is de op-één-na best verkochte band ter wereld. Nog altijd doen de ABBA platen het goed, niet in het minst te danken aan de twee musicals rond de Zweedse supergroep.

In 1983 startte Fältskog met haar internationale solocarrière. Ze nam met producer Mike Chapman het album ‘Wrap Your Arms Around’ me op. De plaat werd een groot succes en verkocht in het eerste jaar na de uitbreng meer dan 1,2 miljoen exemplaren. De singles ‘The Heat is on’ en ‘Wrap Your Arms Around’ me waren samen ook nog eens goed voor een verkoop van ruim een miljoen exemplaren. In Amerika en Japan kwam ‘Can’t Shake Loose’ op single uit. Het werd haar eerste solohit in de Amerikaanse top 30 (nummer 29).

Het wordt de grote vraag of ABBA dit jaar dan toch haar comeback gaat maken met de release van twee nieuwe singles? De ballad ‘I Still Have Faith In You’ en het uptempo nummer ‘Don`t Shut Me Down’ liggen al klaar. . . . .

 

 

 
Translate »
Share This