Adriano Celentano viert vandaag zijn 81e verjaardag. De Italiaan leert het vak van horlogemaker, wanneer hij de kans aangrijpt om mee te gaan doen aan een rock-`n-roll wedstrijd in 1957. Het is het moment dat Elvis Presley grote opgang maakt met zijn muziek. Celentano wint de eerste prijs en kiest voor een muziekcarrière. Zijn eerste single in 1958 gaat mee in de rock`n-roll- rage: “Jailhouse Rock”/ “Rip It Up” (Little Richard).

In 1960 verschijnt zijn eerste album en speelt hij een rol in Federico Fellini’s beroemde speelfilm La Dolce Vita. Hij wordt een superster. Een jaar later doet hij mee aan het San Remo Festival met “24.000 Baci”, dat in Nederland wordt vertaald door Peter & Rockets. Adriano richt zijn eigen platenlabel op en scoort prompt met “Azzuro” het officieuze Italiaanse volkslied.

Het nummer werd gecomponeerd door Paolo Conte, die toevallig ook op 6 januari jarig is.In Nederland kennen we hem vooral van de alarmschijf én Top 40 hit met de bijna onuitspreekbare titel ‘Prisencolinensinainciusol’. Achteraf beweert Celentano dat de onzintekst was gericht op het verbeteren van de communicatie tussen alle volkeren.

 

 

 
Translate »
Share This