Vandaag viert Adamo zijn 77e verjaardag. De Belgische zanger van Italiaans-Siciliaanse afkomst was voornamelijk in de eerste helft van de sixties erg populair.   Wat zeg ik: in 1964 was hij zelfs de bestverkopende artiest ter wereld op The Beatles na. In zijn carrière verkocht hij wereldwijd meer dan 100 miljoen albums en singles en is daarmee de bestverkopende Belgische artiest aller tijden.

Zangervaring deed hij in zijn jeugd op in het kerkkoor en daarnaast leerde hij gitaar spelen. In 1960 deed hij voor het eerst mee aan een zangwedstrijd met het liedje ‘Si j’osais’ en: hij won! Dat smaakte naar meer.  Hij wordt gevraagd voor radio interviews en bouwt zo aan zijn carrière. In 1961 bracht hij zijn eerste plaat uit. Toch duurde het nog tot 1963 voor hij doorbrak. Dat lukte met het nummer ‘Sans toi, ma mie’. Daarmee staat hij een half jaar genoteerd in de pré Top Veertig hitparade: Tijd voor Teenagers Top 10 van de VARA. 

In maart 1964 trad hij met zijn hele familie op bij Willem Duys in het programma Voor de vuist weg met ‘Vous permettez, monsieur?’, waarbij de veel jongere zusjes en broer het refrein luidkeels meezongen. Daarmee was Adam het gesprek van de dag en leverde het hem zijn eerste Nederlandse nummer 1-hit op. Hij stond er 11 weken op de eerste plaats in de Tijd voor Teenagers Top 10.  Het werd de grootste hit van 1964. Zijn laatste grote hits waren ‘Dolce Paola’ en ‘Les filles du bord de mer’, die beide de top tien bereikten in het eerste jaar van de Veronica Top Veertig. Daarna werd het succes allengs minder. In eigen land scoorde Adamo tot en met 1967 nog grote hits.

 
Translate »
Share This