ABBA`s Benny Andersson is vandaag jarig. De componist en toetsenist wordt vandaag 72 jaar. Benny bereikte in Nederland voor het eerst de Top 40 in 1968 met The Hepstars. Hij speelde keybord in het Zweedse groepje, dat met “Sunny Girl” een top 10 hit scoorde. Later ontmoette hij Björn Ulvaeus, met wie hij veel zou samenwerken. In 1973 vormden zij samen met hun vriendinnen Anni-Frid Lyngstad en Agnetha Fältskog een kwartet, waarmee ze meededen aan het Eurovisiesongfestival.

Met “Ring, Ring” wonnen ze de Zweedse voorronde niet, maar het nummer werd een dikke top 10 hit in Nederland. Een jaar later was het helemaal raak met “Waterloo”, dat een wereldhit werd en zorgdde voor de doorbraak van ABBA. Na 9 jaar verloofd te zijn geweest trouwde Benny met Anni-Frid in 1978. Het huwelijk hield slechts drie jaar stand.

Abba stopte in 1982, al was het nooit officieel. Benny en Björn begonnen als duo aan een nieuwe carrière. Ze schreven de succesvolle musical ‘Chess’, waarbij o.a. Murrayehead een grote hit scoorde met “One Night In Bangkok”. Dat ABBA eeuwigheidswaarde zou hebben, had het viertal niet op gerekend. Benny: “We dachten misschien nog ooit wat royalties uit India te ontvangen”, grapte Benny.

Niets was minder waar. In de jaren negentig werd de muziek van ABBA ‘camp’ om daarna gewoon op waarde te worden geschat. De musical ‘Mamma Mia’, opgebouwd uit Abba-liedjes, was een enorm succes. De première van de verfilming bracht het viertal in 2008 voor het eerst weer bij elkaar. In 2016 gaven Björn en Benny een feestje om hun vijftigjarige samenwerking te vieren. “Daar zongen de meiden weer samen”, vertelde Benny. Agnetha liet doorschemeren dat ze eigenlijk best wel weer zin had om samen muziek te maken. Mits ‘de jongens’ met een goed liedje zouden komen.
Dat gaat gebeuren! Eind december treedt ABBA op in een speciale TV uitzending van NBC en BBC. Er komen twee nieuwe songs, waaronder “I Stil Have Faith In You” en naar het schijnt zelfs een nieuw album…….

 

 

 
Translate »
Share This