• Twitter
  • Facebook
Foto: Polydor, Wikipedia

Op 30 oktober, maar dan in 1982, komt ABBA binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘The day before you came’. Het nummer werd geschreven door Björn Ulvaeus en Benny Andersson en was te vinden op hun compilatiealbum ‘The Singles: The First Ten Years’. Na het album ‘The Visitors’ uit 1981 raakte de koek voor ABBA op. De twee liefdeskoppels waren uit intussen elkaar gevallen. Maar er was meer aan de hand. Benny Anderson: “In plaats van dat we na The Visitors nog een album probeerden te maken, vonden we dat we iets anders moesten proberen. Vooral ik wilde m’n vleugels uitslaan en kijken of er nog iets anders was wat ik leuk vond.”

Björn Ulvaeus en Benny Andersson begonnen met het maken van hun eerste musical, ‘Chess’, in samenwerking met Tim Rice. Ondertussen begonnen Agnetha Fältskog en Anni-Frid Lyngstad alle twee een solocarrière. De groep keerde terug naar de Polar Studio’s in de zomer van 1982 om nummers op te nemen voor een nieuw album, dat er echter niet meer kwam. ‘The Day Before You Came’ was een van de zes nieuwe nummers die werden opgenomen. Uiteindelijk kwamen slechts twee van deze nummers uit op single, met twee andere singles op de B-kant. De andere twee (I Am the City en Just Like That) werden niet uitgebracht. ‘I Am the City’ verscheen wel op de plaat ‘More ABBA Gold’.

‘The Day Before You Came’ had als werktitel ‘The Suffering Bird’. Behalve de zang van Fältskog en een solo van Lyngstad, waren de enige instrumenten gebruikt in het nummer een synthesizer met drummachine van Andersson, een akoestische gitaar van Ulvaeus en een snaardrum van Åke Sundqvist. Het melancholiee ‘The Day Before You Came’ werd de laatste Alarmschijf voor ABBA en werd één van hun kleinste hits. Het bereikte de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

Het nummer geldt als persoonlijke favoriet van Benny Andersson: “I really like that song. It becomes extremely sad when you hear it like this. The recording is sad too, but the lyric itself is not sad, which is the genius of Björn (Ulvaeus). To me, when you read that lyric and take the music away it’s just someone saying what they did that day — ‘I read a book’, ‘I watched TV’, ‘I took the tube’, whatever; it doesn’t say what it really is. But when you put that lyric onto that music you realise something not good has happened. It’s a very intelligent lyric.”

 
Translate »
Share This