• Twitter
  • Facebook
Foto: Anders Hanser, Wikipedia

Op 16 september, maar dan in 1978, komt ABBA binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Summer Night City’. De ABBA mannen schreven en produceerden deze single, die opmerkelijk genoeg, niet op een studioalbum is terug te vinden. Voor het nummer lieten Björn en Benny zich inspireren door de sound van de Bee Gees.  Aanvankelijk zou ‘Summernight city’ de eerste single worden van hun nieuwe album ‘Voulez-Vous’, maar de groep zag er uiteindelijk van af. De opnamesessies voor ‘Summer Night City’ begonnen in het begin van 1978.

ABBA’s nieuwe opnamestudio, Polar Music Studio, werd geopend in mei maar was toen nog niet klaar voor gebruik. Daarom werden eerst opnames van ‘Kalle skändare’ (de werktitel van ‘Summernight city’) gemaakt in de Metronome Studio. De 43 seconden durende balladintro werd geschrapt om de kwaliteit te verbeteren, maar het opnemen wilde niet lukken. Het mixen duurde zelfs een week, veel langer dan het mixen van andere ABBA nummers. ABBA besloot, ondanks het, in hun ogen, slechte eindresultaat, het nummer uit te brengen op single in september. Ze traden ook op met het nummer inclusief de geschrapte intro tijdens hun wereldtournee in 1979.

De B-kant van de single ‘Summernight city’ werd een medley van de nummers ‘Pick a Bale of Cotton’, ‘On Top of Old Smokey’ en ‘Midnight Special’, drie traditionele Amerikaanse nummers, opgenomen door de groep in 1975. Deze nummers zijn de enige uitgebrachte ABBA nummers die de leden niet zelf hebben geschreven. ‘Summer night city’ behaalde de 5e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This