Op 13 april 1974 komt ABBA binnen in de Daverende Dertig met ‘Waterloo’.  Een week eerder won het Zweedse viertal het Eurovisie Songfestival in het Engelse Brighton.. Eigenlijk zou het festival gehouden behoren te worden in Luxemburg, omdat dit land in 1973 won met Anne Marie David. Maar Luxemburg won het jaar daar voor ook al (Vicky Leandros) en kon de kosten van een derde festival simpelweg niet dragen. Daarom neemt de BBC de organisatie op zich.

Het wordt een festival met een aantal grote concurrenten. Een aantal artiesten doen mee die dan al in Europa diverse hits hebben weten te scoren zoals Olivia Newton John( Engeland), Peret (Spanje), Mouth & MacNeal (Nederland), Ireen Sheer (Luxemburg) en Gigliola Cinquetti (Italië). Met slechts 6 punten verschil winnen Agnetha, Björn, Benny en Frida voor Zweden van Italië. Op het nationale songfestival zongen ze nog in het Zweeds, maar in Brighton doen ze het op z`n Engels.  Het is voor Zweden de eerste overwinning.

Dat het viertal in een glamrock outfit het podium opkwam, was niet toevallig. Björn: “Eerlijk gezegd was onze kleding knotsgek. Maar we dachten: dan herinneren de mensen zich ons tenminste, ook als we negende worden”. Agnetha, Björn, Benny en Anni-frid komen daarom met plateau zolen en glitterpakken het podium op, waarbij Björn een gitaar heeft in de vorm van een ster. Als de dirigent het podium opkomt, is de hilariteit in de zaal groot: hij is verkleed als Napoleon!

Een jaar eerder strandde het Zweedse viertal in de Zweedse voorronde, maar ‘Ring, Ring’ (1973) behaalde hier de eerste plaats van de Daverende Dertig. ‘Waterloo’ bereikte in veel landen de eerste plaats en ook Amerika ging voor ABBA door de knieën. Het nummer bereikte daar de 6e plaats van de Billboard Hot 100. Daarmee waren ze de eerste songfestival act, die dat in Amerika lukte.

‘Waterloo’ betekende een ommekeer in het Eurovisie Songfestival. Niet langer zouden de traditionele ballads de overtoon voeren. Voor ABBA was het Eurovisie Songfestival het begin van hun status als supersterren. Aan het einde van 1975 was het viertal al hard op weg om de grootste groep ter wereld te worden na The Beatles. (met hits als S.O.S.’ en ‘Mama mia’) Een jaar later behalen ‘Fernando’, ‘Dancing Queen’ en ‘Money Money Money’ wereldwijd de eerste plaats van de charts, Nederland incluis.

 
Translate »
Share This