Op 13 november is ABBA nieuw binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Money, money, money’. Het nummer was uiteraard geschreven door het gouden duo Benny Andersson en Björn Ulvaeus.   ‘Money money money’ was de opvolger van ‘Fernando’ en ‘Dancing queen’, die beide eerder dat jaar de eerste plaats bereikten in de Nederlandse Top Veertig. Dat lukte ook met ‘Money, money, money’. De laatste twee nummers waren afkomstig van het studioalbum ‘Arrival’. Voor de flipside werd gekozen voor ‘Crazy world’, dat in 1974 werd opgenomen tijdens een sessie voor de LP ‘ABBA’.

In Oost-Duitsland schrapte men ‘Money, money, money’, want geld was er destijds een vies kapitalistisch woord. Het gaat tenslotte om een ‘rich man`s world’. Daar werd het nummer vervangen door ‘Bang-a-Boomerang’.

De werktitel van het nummer was “Gypsy Girl”. De dramatische structuur van het nummer paste goed bij de stem van Anni-Frid Lyngstad, die in dit nummer de hoofdzang voor haar rekening neemt. Het nummer is een vroege indicatie van de vaardigheid die Björn en Benny hadden om muziek te schrijven voor een musical. Zoals bijna alle ABBA nummers werd de videoclip pas later gemaakt. Deze was geïnspireerd op de film Cabaret. Regisseur Lasse Hallström verklaarde later dat hij de clip van Money, Money, Money de beste van ABBA vond die hij geregisseerd had. 

 
Translate »
Share This