Op 14 augustus 1976 komt ABBA binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Dancing queen’. Het nummer werd geschreven door Björn Ulvaeus en Benny Andersson, de twee mannen van de Zweedse groep.  Van dit plaatje had ik twee exemplaren; de eerste was compleet grijs gedraaid en in de vernieling gedraaid. Bijna een jaar eerder, op 4 augustus 1975,  doken Björn, Benny, Agnetha en Frida de Glen Studio in om “Boogaloo” op te nemen. Dat was namelijk de werktitel van “Dancing Queen”. Inspiratie haalden Björn en Benny onder andere uit George McCrae`s “Rock Your Baby” en drumpartijen op Dr.John`s album “Gumbo” uit 1972.

Het nummer ging in première tijdens een speciale gebeurtenis. Aan de vooravond van het huwelijk van de Zweedse koning Carl Gustav en het 32-jarige Duitse ‘burgermeisje’ Silvia Renate Sömmerlath werd in Stockholm op 18 juni 1976 een groot TV gala gegeven. Onder de genodigde gasten bevonden zich Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid. Ze verrasten het Zweeds koninklijk paar met een nieuw nummer: ‘Dancing Queen’, de opvolger van de wereldwijde nummer 1 hit ‘Fernando’ eerder dat jaar.

Lang hoefde ABBA niet na te denken of ze de koninklijke uitnodiging aannamen of niet. “If you have a song called Dancing Queen, you naturally choose to perform it on an occasion like that gala”, aldus Benny. Speciaal voor de gelegenheid trad ABBA op in een koninklijke kleding, die vroeger gangbaar was geweest op zo’n adelijke bruiloft.  

“Dancing Queen is my favorite ABBA song”, vertelt Frida. “I remember that Benny came home with a tape of the backing track and played it for me. I thought it was so enormously beautiful that I started to cry”. Verbazingwekkend genoeg werd het nummer geen Alarmschijf: de samenstellers van de Tipparade kozen voor ‘A little bit more’ van Dr.Hook. Die voormalige samenstellers van de Tipparade leken wel volslagen amateuristen, dat ze dit nummer niet op 1 plaatsen in de tiplijst. Hoe dan ook: de single komt op 14 augustus 1976 binnen in de Nederlandse Top Veertig. ‘Dancing Queen’ van ABBA bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig en werd de hit van het jaar.  ABBA scoorde in het grootste deel van Europa, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw Zeeland, Canada én Amerika op de eerste plaats.

 
Translate »
Share This