Op 2 juni 1973 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Ring ring’ van ABBA. Hoewel: op dat moment was de naam van het Zweedse viertal nog Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. Het nummer werd niet alleen geschreven door Benny Andersson & Björn Ulvaeus, maar mede door Stig Anderson, Neil Sedaka en Phil Cody.  Eerder dat jaar wasren Björn, Benny en hun manager Stig uitgekozen om de Zweedse inzending van het Eurovisiesongfestival 1973 op te nemen. Na een paar dagen kwamen Andersson en Ulvaeus met de muziek van het nummer ‘Ring Ring’ met als werktitel ‘Klocklåt’, wat zoveel betekent als “Klokslag”.

Stig Anderson schreef er een Zweedse tekst bij met de bedoeling er een modern popnummer van te maken, wat in zou gaan tegen de traditionele songfestivalnummers van toen. Nadat het nummer zijn uiteindelijke titel ‘Ring Ring’ kreeg, werd Neil Sedaka gevraagd een Engelse versie van de tekst te maken teneinde het liedje een meer internationale uitstraling te geven.

Op 10 januari 1973 werd het nummer opgenomen in een studio in Stockholm. Michael B. Tretow, technicus van dienst, zorgde voor wat later de typische ABBA-sound zou worden genoemd. Tretow, die ook later nog zou meewerken aan de productie van Abba-albums, was op dat moment helemaal in de ban van producer Phil Spector. Deze producer stond toen bekend als de bedenker van de zgn. wall of sound. Spector gebruikte hiervoor verschillende muzikanten die op hetzelfde moment dezelfde instrumenten bespeelden in een opnamestudio. Aangezien dit voor Polar Music te duur was, experimenteerde Tretow door meerdere opnames van dezelfde instrumenten te maken, deze samen te voegen en zo toch (de illusie van) een orkestgeluid te creëren. Het spoor waarop de stemmen stonden, werd iets versneld, waardoor deze hoger klinken dan op de oorspronkelijke opname. De ABBA-sound was een feit.

Op 10 februari 1973 traden Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid met het nummer op tijdens de nationale preselectie van het Songfestival, het zgn. Melodifestivalen. Tot hun teleurstelling eindigden ze op de derde plaats. Zweden koos voor de groep Nova met ‘you’re summer’.  De televisieopnames van deze voorronde zijn later door de Zweedse omroep gewist. Pijnlijk voor Zweden was, dat ‘Ring ring’ en internationale hit werd, terwijl Nova dat niet lukte. Het land besefte dat Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid een tweede kans verdienden en dat liet het viertal zien in 1974 met ‘Waterloo’.

 
Translate »
Share This