• Twitter
  • Facebook

Credits: Polydor

Enkele malen per week staan we stil bij de Alarmschijf. Op chronologische volgorde bespreekt Hitzound de keuzes. We zijn aanbeland bij 5 december, maar dan in 1981! Op deze dag ging de Alarmschijf van de Nederlandse Top 40 naar ABBA met ‘One of Us’. Het nummer van het Zweedse kwartet was afkomstig van hun achtste en laatste studio-album ‘The Visitors’. Op het moment van de release waren beide getrouwde stellen van elkaar gescheiden en een teken dat het einde van ABBA in zicht was. ‘One of us’ had aanvankelijk “Number 1” en “Mio Amore” als werktitel. Benny en Björn schreven het nummer.

De echtscheiding van beide stellen weerspiegelde zich ook in de tekst van ‘One of us’. Het nummer ging namelijk over een vrouw, die weer leven probeert te blazen in een gebroken relatie. Toenmalige manager Stig Anderson vond de tekst van het nummer erg depressief. Ook Benny twijfelde.

Ondanks dat werd ‘One Of Us’ uitgebracht als eerste singel van ‘The Visitors’. De clip van het nummer werd geregisseerd door Lasse Halström, die sinds 1975 vrijwel verantwoordelijk was voor alle video`s van ABBA. Een erg dure clip werd het niet, want Lasse`s huis diende als decor voor de single. Deze meneer Halström ontwikkelde zich later als een succesvol filmregisseur. O.a. van ‘My life as a dog’, ‘Chocolat’ en ‘The Cider House Rules’.

‘One of Us’ werd de laatste wereldwijde hit van ABBA. In veel landen bereikte de singel de eerste plaats; zo ook in de Nederlandse Top 40. De opvolgers ‘Head over heels’, ‘The day before you came’ en ‘Under attack’ bereikten de toppositie in Nederland niet meer.  Voor Björn was ‘One of us’ een topplaat. “This is one of my absolute favourites”, zegt hij hierover. “But for some reason , Benny isn`t too keen on it. I remember that when we were to pick a single from the album, we went out a tape of four or five possible contenders to our various record companies over the world. Both Benny and Stig were a bit doubtful about <One of us>. But when te results came back, that song was the favourite for most companies.”

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved

 
Translate »
Share This