• Twitter
  • Facebook
Credits: Anders Hanser, wikipedia

Op 14 augustus, maar dan in 1976, komt ABBA binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Dancing queen’. Het nummer werd geschreven door Björn Ulvaeus en Benny Andersson, de twee mannen van de Zweedse groep. Het was de opvolger van ‘Fernando’, dat in het voorjaar in Nederland een nummer 1 hit werd. Bijna een jaar eerder, op 4 augustus 1975,  doken Björn, Benny, Agnetha en Frida de Glen Studio in om “Boogaloo” op te nemen. Want dat was namelijk de werktitel van “Dancing Queen”. Inspiratie haalden Björn en Benny onder andere uit George McCrae`s “Rock Your Baby” en drumpartijen op Dr.John`s album “Gumbo” uit 1972.

Het nummer ging in première tijdens een speciale gebeurtenis. Aan de vooravond van het huwelijk van de Zweedse koning Carl Gustav en het 32-jarige Duitse ‘burgermeisje’ Silvia Renate Sömmerlath werd in Stockholm op 18 juni 1976 een groot TV gala gegeven. Onder de genodigde gasten bevonden zich Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid. Ze verrasten het Zweeds koninklijk paar met een nieuw nummer: ‘Dancing Queen’.  

Lang hoefde ABBA niet na te denken of ze de koninklijke uitnodiging aannamen of niet. “If you have a song called Dancing Queen, you naturally choose to perform it on an occasion like that gala”, aldus Benny. Speciaal voor de gelegenheid trad ABBA op in een koninklijke kleding, die vroeger gangbaar was geweest op zo’n adelijke bruiloft.  

“Dancing Queen is my favorite ABBA song”, vertelt Frida. “I remember that Benny came home with a tape of the backing track and played it for me. I thought it was so enormously beautiful that I started to cry”.  Het nummer is ook mijn persoonlijke favoriet: ik draaide het 30 tot 40 maal per dag op de pick-up en draaide het dan om, om ‘That’s me’ te beluisteren’. Binnen no time was ‘Dancing queen letterlijk grijs gedraaid en schafte ik me een nieuw exemplaar aan.

Verbazingwekkend genoeg werd het nummer geen Alarmschijf: de samenstellers van de Tipparade kozen voor ‘A little bit more’ van Dr.Hook.  Ik herinner me nog hoe volslagen amateuristisch ik het vond, dat de samenstellers deze single niet op 1 plaatsten in de tiplijst. Hoe dank ook: de single komt op 14 augustus 1976 binnen in de Nederlandse Top Veertig. ‘Dancing Queen’ van ABBA bereikt de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig en werd de hit van het jaar.  ABBA scoorde wereldwijd met ‘Dancing queen’ een nummer 1 hit. Inclusief Amerika, al duurde dat tot 1977.  Het nummer scoort zelfs vandaag, bijna 50 jaar later, in de Top 200 van Spotify.

 
Translate »
Share This