Gilbert o’ Sullivan – Ooh baby (Treiterschijf)

Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 22 september 1973 werd ‘Ooh baby’ van Gilbert o’ Sullivan uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal.  De zanger werd geboren in Ierland als Raymond Edward O’Sullivan. Hij verhuisde in 1960 naar Swindon, waar hij geïnteresseerd raakte in muziek en o.a. met Rick Davies (later Supertramp) de band Rick’s Blues vormde. In 1967 tekende hij een vijfjarig platencontract bij CBS Records. Eind jaren 60 maakte hij zijn eerste plaatopnamen, maar met weinig succes. Nederland was een van de eerste landen die de artiest omarmden. Hij woonde zelfs tijdelijk in Blaricum.

De eerste hit voor de Ierse zanger wordt ‘Nothing rhymed’. De 24-jarige O’ Sullivan valt meteen op door zijn outfit: zijn haar geknipt in een bloempotmodel en verder een driekwart broek, bretels, hoge schoenen en een petje uit de crisistijd.  Gilbert was zo slim om Gordon Mills een demo met bijbehorende foto te sturen. Het plan werkte en de ontdekker van Tom   en Engelbert Humperdinck voegde daar nu de Ier Gilbert o’Sullivan aan toe. ‘Nothing Rhymed’ werd door Gilbert zelf geschreven en het succes was onvoorwaardelijk. Drie weken na binnenkomst in de Veronica Top Veertig stond hij al op nummer 1. Dat lukte ook in zijn eigen land. 

In totaal zou Gilbert twaalf hits scoren. Naast ‘Nothing rhymed’ bereikte ook ‘Underneath the blanket go’ de eerste plaats. (1971) ‘Matrimony’, ‘Claire’ en ‘Get down’ werden top tien hits. Dat lukte niet meer met zijn zelfgeschreven ‘Ooh baby’. Deze single was afkomstig van zijn LP ‘I`m a writer, not a fighter’ waar ook ‘Get down’ op te vinden was. Deze laatste was in Engeland een nummer 1 hit en top tien in Amerika. ‘Ooh baby’ was de tweede single, maar werd een bescheiden hit. In de Radio Noordzee Top 50 behaalde o’ Sullivan met deze Treiterschijf de 19e plaats.

 
TIP 40 Hitzound  ( Week:  3  /  20 januari 2021 )

TIP 40 Hitzound ( Week: 3 / 20 januari 2021 )

De nieuwste en meest hit potente tracks voor de TOP 40 van Hitzound zijn gebundeld in de TIP 40.  Elke woensdag wordt de nieuwe lijst samengesteld. Platen in de TIP 40 maken grote kans op een hit notering voor de TOP 40, die elke vrijdag wordt gepubliceerd. Tracks die woensdag binnen komen in de TIP 40, kunnen op vrijdag al binnenkomen in de TOP 40.  Ook zonder een tip notering kan een artiest rechtstreeks binnenkomen in de hitparade.

Vandaag zijn zes singles uit de TIP 40 doorgestroomd naar de TOP 40. Dat zijn deze week Son Mieux (1992), Savine (Never compare), Gabby Barrett (I hope), HAEVN (Throw me a line) en de Hitzound Smashes van SZA (Good days) en de huidige van Olivia Rodrigo (Drivers license).  Niet alle singles bereiken de drempel van de TOP 40. Vandaag floppen negen nummers: Samantha Steenwijk (40), Foo Fighters (27), Lana del Rey (21), TwoColors (12), Tate McRae (8), Danny Vera (6), Ella King (5), Imanbek (4) en Ariana Grande (3).  De complete nieuwe TIP 40 check je hier.

Week: 3 / Datum: 20 januari 2021

PosVWTitel – ArtiestWk
0116THE BANDIT – Kings Of Leon4
02**MA AAN DE LIJN – Kraantje Pappie1
0309I WANT IT ALL – Lucas & Steve4
0410BITTERSWEET – Remme6
05**WAITING ON A WAR – Foo Fighters1
0613MANSORY – Lijpe, Frenna2
0714ONE MORE SECOND – Matt Berninger6
08**ALS IK JE WEER ZIE – Acda & de Munnik, Maan1
09**LEARNING TO FLY – Sheppard1
1026NEW LOVE – Silk City ft. Ellie Goulding3
1115BIG BROTHER – D. Michelle, W. Smalls3
1219MEMORIES 2021 – David Guetta , Kid Cudi2
1320BREAK MY HEART – JC Stewart2
1424YOUR LOVE (9 PM) – ATB, Topic ft. A7S5
1533LO VAS A OLVIDAR – Rosalia, Billie Eilish2
16**LONELY – Joel Corry1
1722REAL GROOVE – Kylie Minogue ft. Dua Lipa4
1823LOOSE YOUR HEAD – London Grammar4
1925HEAT WAVES – Glass Animals3
20**LIFESTYLE – Jason deRulo ft. Adam Levine1
2128ACTING LIKE THAT – YUNGBLUD, M.G. Kelly3
2229WORDS – Barry Gibb & Dolly Parton3
2330DON`T PLAY – Anne-Marie, KSI3
2431VIBEZ – Zayn3
2532WASTED LOVE – Ofenbach2
26**TO THE BEAT OF MY HEART – Steps1
2734JARENLANGE MAANDEN – Nick & Simon2
2835INTRUDER – Gary Numan2
2936RAPTURE – Alok ft. Daniel Blume2
3037DEAL WITH IT – Ashnikko ft. Kelis2
3138GIRLS LIKE US – Zoe Wees2
3239TALK ABOUT LOVE – Zara Larsson2
33**NOBODY`S FAULT – Benny Sings ft. Tom Misch1
34**DAKATI – Bad Bunny, Jhay Cortez1
35**COOL – EUT1
36**DE UNA VEZ – Selena Gomez1
37**ONBEZONNEN – Froukje1
38**FRIDAY – Riton,  Nightcrawlers1
39**BARMAN – WIES1
40**MARRIED TO THE MELODY – Imanbek ft. Rita Ora1

 

Mobiles – Drowning In Berlin (Steunplaat)

Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 1 februari 1982 viel de keuze van Frits Spits op ‘Drowning in Berlin’ van Mobiles.  Deze Britse new wave en synth-pop band werd begin jaren tachtig opgericht in Eastbourne. ‘Drowning in Berlin’ was hun debuut single, dat het niet verder schopte dan 7 weken in de Tipparade. In Engeland bereikte het nummer de 9e plaats. Misschien ken je de opvolger ‘Amour amour’ ook nog wel. Dat was trouwens ook de titelsong van hun enige LP. Beide nummers staan op de Spotify playlist ‘Flashback’ van Hitzound.

 

Tom Jones – Talking Reality Television Blues

It’s not unusual…’ maar in dit geval is het toch wel opmerkelijk te noemen. Tom Jones, de man die enkele decennialang menig vrouwenhart sneller deed kloppen, brengt op zijn tachtigste wederom een album uit. En dat de Welshman nog steeds over een krachtig paar stembanden beschikt is goed te horen op ‘Surrounded By Time’, dat op 23 april wordt uitgebracht.  Op het album reflecteert Jones op verschillende invloedrijke en indrukwekkende elementen uit zijn omvangrijke carrière, die sterk van invloed zijn geweest op verschillende momenten.

Neem de rol van televisie bijvoorbeeld, zoals te horen is op de nieuwe single ‘Talking Reality Television Blues’. ”I was there when TV started — didn’t know I’d become a part of it — but it could be that its power is to remind us how wonderful, crazy and inventive we are, but also how scary the reality it reflects can be”, blikt Jones terug op de invloed van het medium door de jaren heen.

 

John Fred & Playboy Band scoort hit met ‘Judy In Disguise’ (1968)

Op 20 januari 1968 komt ‘Judy in disguise’ (with glasses) van John Fred & Playboy Band binnen in de Veronica Top Veertig. Het nummer was geschreven door John Fred en saxofonist Andrew Bernard. Het nummer was een parodie op ‘Lucy in the sky with diamonds’ van The Beatles.  Toen John Fred deze classic voor het eerst draaide, dacht hij dat er ‘Lucy in disguise with diamonds’ werd gezongen. De andere Playboybandmuzikanten waren minder tevreden op hoe John Fred het lied uiteindelijk liet eindigen: “I guess I’ll just take your glasses.” Leuk weetje: het nummer bereikte op 13 januari 1968 de eerste plaats in de Tipparade van Radio Veronica. Alleen verscheen deze lijst ( een Tip 20), op dat moment nog niet op een gedrukt exemplaar. Maar uitgezonden werd het al wel: aansluitend op de Veronica Top Veertig met Rob Out achter de microfoon. ‘Judy in disguise’ bereikte de 2e plaats in de hitlijst. Ook in Amerika, Duitsland en Zwitserland stond het nummer op de top positie. Het bleek uiteindelijk de enige hit voor John Fred & Playboy Band: de opvolger ‘Hey hey Bunny’ flopte.

 

Benny Sings ft. Tom Misch – Nobody’s Fault

‘Nobody`s fault’ is de nieuwe single van Benny Sings. De Amsterdammer dropt ditmaal een track met Tom Misch. De vrolijke funky song is een voorbode van het album ‘Music’, dat uitkomt op 9 april. Eerdere nummers “Music“, “Sunny Afternoon” en de samenwerking met Mac Demarco “Rolled Up” staan ook op het album Tim van Berkestijn , zoals hij in het echt heet. ‘Nobody`s Fault’ met Tom`s gitaar solo wordt de opener van ‘Music’. Lekker! Benny Sings werkte eerder o.a.  samen met Rex Orange County en Faberyayo.

 

The Sweet scoort hit met ‘Block buster’ (1973)

Op 20 januari 1973 kwam ‘Block buster’ van The Sweet binnen in de Daverende Dertig. Het was de zevende hitsingle van Andy Scott (gitaar/zang), Steve Priest (bas/zang), Brian Connolly (zang) en Mick Tucker (drums/zang) en zou de eerste plaats weten te bereiken.  Daarmee zou de teller op drie komen te staan, want ‘Funny funny’ en ‘Poppa Joe’ gingen ‘Block buster’ voor. Een schitterend resultaat, maar The Sweet wilde eigenlijk geen bubblegum muziek maken, maar meer rock , zoals Deep Purple en Led Zeppelin, die maakten in de LP lijsten. Daar zag echter het succesvolle componistenduo Nicky Chinn en Mike Chapman, die voor The Sweet (maar o.a. ook Mud) schreven, geen heil in.

Maar in 1972 laat frontman Brian Connelly aan de pers laat weten, dat hij een muzikale koerswijziging wil voor de band. Hij uitte zijn ongenoegen over de hits van The Sweet, zoals ‘Funny, Funny’ en ‘Poppa Joe’. Hij noemde het ‘mechanische’ platen, die de band in een verkeerd hoekje drukten. Connolly: “Maar we wilden gewoon een hit, dus we namen het maar op”.

Maar Chinn en Chapman zagen op tijd in dat The Sweet zich thuis voelde in de glamrock. Na ‘Little Willy’ en ‘Wig Wam Bam’ ging het roer radicaal om met ‘Block Buster’. Het werd niet alleen in Nederland een nummer 1 hit voor The Sweet, maar ook in Engeland. (hun enige, overigens)  Het jaar 1973 betekende ook hun doorbraak in Amerika.

‘Block buster’ start spectaculair met sirenes. Volgens sommigen zou een verwijzing zijn naar blockbuster, het waarschuwingssignaal voor Duitse bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog boven Londen.De gedachte is zo vreemd niet, vanwege de sirene. . . . Maar het nummer gaat echter over de langharige Buster, die moet worden gestopt (“Block Buster”). Buster blijkt een versierder en je moet uitkijken dat hij niet jouw vrouw onder je neus ‘wegkaapt’.

 

Ferry Doedens – Gevallen

Ferry Doedens lanceert vandaag zijn nieuwe single ‘Gevallen’.  De acteur en zanger zingt in het liedje over de roerige periode die hij het afgelopen jaar doormaakte. “Een van mijn grootste passies is zingen’, aldus Doedens tegenover het AD. “Ik heb een roerige periode achter de rug, er is echt genoeg gebeurd het afgelopen jaar. In Gevallen zing ik over dat ik niet lekker in mijn vel heb gezeten. Het was vrij intens, een soort rollercoaster.”  De acteur verliet na tien jaar noodgedwongen Goede Tijden, Slechte Tijden, wegens “een situatie die voor alle partijen een lastige werkrelatie tot gevolg had”. Doedens had de coronaregels overtreden.

Onlangs lekten er naaktfoto`s van hem uit. Naderhand bleek dat Ferry het materiaal zelf had gedeeld via de betaalsite OnlyFans. Voor zijn management, die van niets wist, was dat een reden om met hem te breken. “Ik voelde me verloren, dat ik hard ben gevallen”, zegt Doedens. “Ik wil een positieve wending aan het verhaal geven. Er is zoveel gezegd en gedaan, maar ik wil laten zien dat ik méér ben dan OnlyFans.”  Zijn nieuwe single maakte Ferry met producers en singer-songwriters Jeroen Russchen en Robert Vredeveld.

Onlangs lekten er naaktfoto`s van hem uit. Naderhand bleek dat Ferry het materiaal zelf had gedeeld via de betaalsite OnlyFans. Voor zijn management, die van niets wist, was dat een reden om met hem te breken. “Ik voelde me verloren, dat ik hard ben gevallen”, zegt Doedens. “Ik wil een positieve wending aan het verhaal geven. Er is zoveel gezegd en gedaan, maar ik wil laten zien dat ik méér ben dan OnlyFans.”  Zijn nieuwe single maakte Ferry met producers en singer-songwriters Jeroen Russchen en Robert Vredeveld.

 

Eric Stewart (10cc) viert zijn 76e verjaardag

Vandaag viert Eric Stewart zijn 76e verjaardag. De Britse muzikant genoot eerst als zanger/gitarist bekendheid van The Mindbenders. Maar nadat hij zijn eigen Strawberry Studios in de buurt van Manchester had gebouwd, leek hij toch meer een man voor achter de knoppen. Het zou anders lopen! Het begon allemaal begin 1972, toen de Amerikaanse zanger Neil Sedaka startte aan zijn opnames voor het album ‘Solitaire’.  Als engineer had hij Stewart ingehuurd: de plaat werd tenslotte in zijn studio opgenomen. De begeleidingsband voor Sedaka bestond uit . . .  Graham Gouldman, Kevin Godley en Lol Creme. Het succes van dit album deed de vier muzikanten besluiten verder te gaan met eigen materiaal en dat als band naar buiten te brengen. De naam van de band was 10cc.

Hun eerste hit hadden ze met het nummer ‘Donna’ dat in augustus 1972 de tweede plaats bereikte in de hitparade in de Veronica Top Veertig. Daarna volgde een hele serie hits als ‘The Wall Street Shuffle’, ‘Life is a minestrone’  en ‘I’m Not in Love’. Na het vertrek van Godley & Creme in 1976 gingens Stewart en Gouldman samen door als 10cc. Het vertrek was een schok voor Eric en Graham: “We hadden nog zoveel moois kunnen maken.”

10cc ging nog door tot 1995 en maakte hits als ‘The Things We Do for Love en ‘Dreadlock Holiday’.  Met dat nummer bereikten ze hun tweede nummer 1 single. ‘Feel the love’ (1983) bereikte als laatste 10cc single de top tien. Daarna zakte het commerciële succes van de band in. Hun laatste album (‘Mirror Mirror’) maakten ze in 1995. Daarmee kwam er een einde aan deze unieke samenwerking.

Naast zijn werk met 10cc schreef Stewart tussen 1982 en 1986 samen met Paul McCartney aan drie McCartney-albums en inmiddels heeft hij ook vier soloplaten gemaakt waarvan de laatste (‘Vive La Difference’) in januari 2009 is verschenen.

 

Maureen McGovern – The Morning After (Treiterschijf)

Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 15 september 1973 werd ‘The morning after’ van Maureen McGovern uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal.  Het nummer was geschreven voor de rampenfilm The Poseidon Adventure. Maureen had er onwis veel succes mee in Amerika: het bereikte de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Ook  sleepte ze er de Academy Award for Best Original Song mee binnen.

Er werden meer dan een miljoen singles van verkocht en het nummer werd onderscheiden met een gouden plaat door de RIAA in augustus 1973. Volgend op het succes van ‘The Morning After’ kreeg ze een Grammy Award-nominatie in 1974 voor Best New Artist. McGovern scoorde in Amerika daarna nog een aantal hits, maar wist het succes van ‘The Morning After’ nooit meer te evenaren.  In de Radio Noordzee Top 50 behaalde Maureen de 35e plaats.

 

Zara Larsson ft. Young Thug – Talk About Love (video)

“The clubs might be closed, but Zara Larsson is transporting us to the dance floor”, schreef MTV over de muziek van de Zweedse popsensatie.  In 2015 brak ze door in Nederland met ‘Lush life’ en ‘Never forget you’. Vandaag brengt Zara Larsson de video van  haar nieuwste single ‘Talk About Love’ uit, die ze opnam met Young Thug. Hoe het resultaat er uit ziet, check je hier.

 

Icehouse – Can`t help myself (Steunplaat)

Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 25 januari 1982 viel de keuze van Frits Spits op ‘Can`t help myself’ van Icehouse.  De groep werd in 1977 opgericht door Iva Davies en Keith Welsh en heette aanvankelijk Flowers.

Ze traden in eigen land aanvankelijk op met covers van Roxy Music, David Bowie, Lou Reed, T. Rex, Ultravox en Brian Eno. Maar in het voorjaar van mei 1980 bracht Flowers hun debuutsingle ‘Can`t help myself’ uit via het onafhankelijke platenlabel Regular Records. Hun eerste album, ‘Icehouse’ deed het uitstekend in Australië , waar het de vierde plek in de nationale hitlijsten behaalde.

Begin 1981 tekende Flowers een contract bij Chrysalis Records voor uitgave van hun albums in o.a. Europa, Japan en Amerika. Hiervoor moesten ze echter wel hun naam veranderen om verwarring te voorkomen met de Schotse band The Flowers. Het laatste optreden van de band onder de naam Flowers was op 27 juni 1981. Hierna werd de naam officieel veranderd naar Icehouse. In Australië behaalde ‘Can`t help myself’ de 10e plaats; in Nederland bleef het steken in de Tipparade.

 

Week : 3

DRIVERS LICENSE – Olivia Rodrigo

Trending Dag Top 5

Hitzound Top 40

Brand New

Eurovision Songcontest

Summer Hits

Hitzound Smash Archief

Flashback The 60s, 70s 80s

Homo Top 100

Top 100 Jaar Overzicht 2019

NL Top 200

Latest Tweets
Translate »
Share This