In 2003 overleed zij, maar 21 februari 1933 was de geboortedag van Eunice Kathleen Waymon. Zij maakte naam als Nina Simone. Behalve zangeres werd ze ook bekend als pianiste en burgerrechtenactiviste. Toen ze op tienjarige leeftijd debuteerde bij een pianoconcert moesten haar ouders, die op de voorste rij waren gaan zitten, plaatsmaken voor blanken. Dit incident zorgde ervoor dat Simone later betrokken raakte bij de Amerikaanse Civil Rights Movement van Martin Luther King.

In 1954 nam ze de naam Nina Simone aan – “Nina” was de koosnaam voor haar van haar vriendje (afgeleid van niña, Spaans voor “meisje”) en “Simone” verwees naar de Franse actrice Simone Signoret. Als Nina Simone zou zij veel succes gaan scoren in het jazz circuit, maar ook gospel, soul en blues invloeden zijn onmiskenbaar. Het publiek merkte haar vooral op door haar hartverscheurende vertolking van George Gershwins “I Loves You, Porgy” (uit de musical Porgy and Bess). Uiteindelijk was dit haar enige top-20-hit in Amerika.

Ze maakte vele songs onsterfelijk, zoals met ‘I put a spell on you’ (1957),  ‘My Baby Just Cares for Me’ (1958), dat in 1987 trouwens opnieuw een hit werd en hier toen zelfs de eerste plaats bereikte in de Nederlandse Top Veertig. Dat was vooral te danken toen het nummer gebruikt werd in een televisiecampagne voor het parfum Chanel Nº5. Haar grootste hit in Nederland “Ain’t Got No, I Got Life” (1968) werd in 1998 opnieuw uitgebracht nadat hij gebruikt was in een reclame voor Amev-verzekeringen.  Ook ‘To love somebody’ en ‘Revolution’ zijn memorabele successen van Simone.

Simone heeft van 1988 tot 1992 gewoond in Nederland. Eerst in Nijmegen en vervolgens in Amsterdam.  De zangeres overleed op 2e paasdag, 21 april 2003 op 70-jarige leeftijd aan borstkanker.

 
Translate »
Share This