20 mei (1944) was de geboortedag van Joe Cocker. Zo rond zijn vijftiende jaar zat hij al in kleine bands in zijn geboortestad Sheffield.  ‘I’ll Cry Instead’, Cocker`s eerste single, was een cover van The Beatles. Zijn eerste grote hit scoorde de zanger met alweer een remake van de Fab Four: “With a Little Help from My Friends”.  Het nummer stond op het legendarische conceptalbum ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles.

Kort daarna, in de zomer van 1969, deed zijn verschijning op de Woodstock Music & Art Fair zijn populariteit nog verder stijgen. Cocker wordt door velen gezien als één van de hoogtepunten van dat beroemde festival. Na het overlijden van Joe  Cocker zou Paul McCartney het volgende over de cover zeggen: “Het was overweldigend. Hij had van ons nummer een soul anthem gemaakt. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.”

Begin van de jaren zeventig volgden meer hits, zoals ‘Cry me a river’ en ‘High time we went’. In die periode begonnen zijn problemen met drugs en alcohol, maar hij maakte een comeback in de jaren tachtig. Hij had grote hits met ‘You are so beautifu’l, ‘Up where we belong’ en ‘Unchain my heart’, waardoor hij een nieuw publiek aan zich bond.

Cocker coverde meer liedjes, bekend werden onder andere zijn versies van ‘The Letter’ (van The Box Tops), van ‘Feelin’ Alright’ (van Traffic) en van ‘Summer in the City’ (van The Lovin’ Spoonful). Hij blies ook nieuw leven in het Randy Newman-liedje ‘You Can Leave Your Hat On’, dat werd gebruikt in de erotische film 9½ Weeks. Hij was beroemd om zijn opvallende, rauwe stemgeluid en een spastische gestiek. Cocker overleed 22 december 2014 op 70-jarige leeftijd in zijn huis in Colorado aan de gevolgen van longkanker.

 
Translate »
Share This