Op 20 december 2006 bepaald het Engelse hooggerechtshof dat Matthew Fisher recht heeft op 40% van de auteursrechten van “A Whiter Shade Of Pale” van Procol Harum. Dat tikt aan, want het nummer werd een wereldwijde hit in 1967 en 1972 en is nog altijd een veel gedraaide classic. Matthew Fisher was de organist van Procol Harum, toen het nummer werd gemaakt en uitgebracht.

De aanleiding van de rechtszaak was, dat zanger Gar Brooker beweerde, dat hij het nummer had geschreven met tekstschrijver Keith Reid. Dat was tegen het zere been van Fisher, die beweerde, dat hij verantwoordelijk was voor de melodie. Fisher verkrijgt royalty’s vanaf 2005. Het proces kreeg veel aandacht, want het werd door andere popmusici als proefproces gezien.

De verhalen van Brooker en Reid over hoe Bach hen beïnvloedde bij het schrijven van “A Whiter Shade Of Pale” kunnen daarmee de prullenbak in. Brooker is nog altijd boos, dat hij een groot deel van de opbrengst van het nummer moet afstaan. “A Whiter Shade Of Pale” was bij release een regelrechte sensatie. De single knalde op 17 juni 1967 nieuw binnen op nummer 1 in de Top 40. Procol Harum staat met deze classic op nummer 153 in de Top 2000. Veel te laag, natuurlijk.

 

 

 
Translate »
Share This