Op 18 december 1976 debuteren The Eagles in de Nederlandse LP Top 50. Tien dagen na release komt de plaat binnen op nummer 8. Het album zal zeven weken de lijst aanvoeren en 77 weken notering behalen. “Hotel California” is het hoogtepunt van de carrière van The Eagles. Dat bevestigde naderhand drummer en zanger Don Henley ook: “Iedere band heeft zijn absolute hoogtepunt”, zei hij. “En dit was de onze”.

De band werkte van maart tot oktober 1975 aan de plaat in studio`s in Miami (dus ver weg van Californië) en Los Angeles. De leden sloten zich letterlijk op in de studio`s om zo de hoogste mate van perfectie te krijgen. Hoewel in oktober `75 de opnames zo goed als waren afgerond, duurde het nog een jaar voordat de plaat werd uitgebracht.

Volgens Don, wiens invloed op de plaat groot was, ging “Hotel California” over de “ontmenselijking van de entertainment-industrie, de gevaren van de roem en de nadelen van de huidige Amerikaanse consumptie-maatschappij”. De titelsong en all-time classic “Hotel California” ontstaat als een demo van gitaritst Don Felder. Tekstueel is het nummer vooral gericht op de ‘onderbuik van de Amerikaanse droom”. Voor velen begon die Amerikaanse droom immers in Californië, toen er goud werd aangetroffen in 1848 aan de westkust van de VS en het zaad ontkiemde van de hebzucht. Dit jaar staat “Hotel California” op de 2e plaats in de Top 2000 van NPO Radio 2.

 

 

 
Translate »
Share This