17 december 1916 was de geboortedag van Antoine Gerard Theodore Hermans. Je kent hem natuurlijk als de cabaretier, kunstschilder, dichter en zanger Toon Hermans. Samen met Wim Kan en Wim Sonneveld behoorde hij tot de grote drie van het Nederlands cabaret na 1945. Al op jonge leeftijd organiseerde Toon met vriendjes circusvoorstellingen waarbij hij clown speelt.

Als puber bezocht hij de MULO, ondertussen al druk bezig met het bedenken van versjes en het maken van tekeningen. Daarna ging hij aan de slag als etaleur en reclametekenaar ,maar zijn toekomst lag daar niet. In 1947 wordt Hermans bekend dankzij z`n medewerking aan het radioprogramma ‘De bonte dinsdagavondtrein’. Tegelijkertijd speelt hij in een cabaret gezelschap. Al snel treedt hij, vanaf 1953, met zijn eigen cabaret op. In 1955 neemt zijn carrière een droomvlucht, als hij begint met zijn one man shows, die door de AVRO werden uitgezonden.

In 1974 maakt hij zijn legendarische conference over Snieklaas, de legendarische conference over de armoedige Sinterklaasvieringen uit zijn jeugd. Met verschillende nummers behaalde hij ook de Veronica Top Veertig. Succesvolle singles van Toon zijn ‘Sien’(1966), ‘Tango Bleu’ (1967), ‘Mien Waar Is M`n Feestneus’, dat zelfs een nummer 1 hit werd in 1968 en ‘Kiele Kiele Kiele’ uit 1969. Maar ook nummers uit zijn onemanshows als ’24 Rozen’ en ‘Galabal’ (leg neer, die bal) blijven onvergetelijk. Toon Hermans stierf in 2000.

 
Translate »
Share This